Anonimni iskreni muškarac: “Žene misle da je seks, ali NIJE – više od svega, od žena želimo OVO!”

Životni stil

Koliko ste puta čule za frazu „Muškarci žele samo seks“? Sa svojih 17 godina bio sam siguran da je to istina. Kada sam napunio 37 godina, počeo sa sumnjati u istinitost ovih tvrdnji. Sada, kada mi je 73 godine, znam da to nije istina.

Nemojte me krivo shvatiti, seks može biti predivan u bilo kojoj životnoj dobi, ali postoji nešto važnije od seksa, nešto što muškarci teško priznaju, a žene teško pružaju.

Ova spoznaja ušla je u moj život s vremenom, a postala je evidentna u mom muškom društvu u kojem proteklih 38 godina sa svojih 6 prijatelja diskutiram o raznim temama, između ostalog i o seksu. Kao svi muškarci i mi smo natjecateljski orijentirani i želimo biti percipirani kao uspješni, no naučili smo i kako biti iskreni jedni sa drugima. Ne razgovaramo, stoga, samo o našim seksualnim uspjesima, nego i o neuspjesima, strahovima i konfuziji.

Otkad znam za sebe, naučio sam da je želja za seksom zapravo definicija samog muškarca. Sjećam se kako sam u srednjoj školi načuo jednu curu kako je govorila o dečku kojeg smo oboje znali, na način da ga je kritizirala jer je bio previše suzdržan. Nije navaljivao kao ostali. Vrhunac svega bio je kada je rekla svojoj prijateljici da zbog toga nije baš previše muževan. Poruka je bila jasna. Pravi muškarci žele seks, a ako nisi napadan i ne tražiš ga, zapravo i nisi muškarac.

Što zapravo muškarci žele više od seksa?

Svi znamo da se žene moraju osjećati voljeno kako bi se upustile u seks, no muškarci kao da trebaju seks kako bi se osjećali voljeno. Što muškarci točno dobivaju uz sami seks? Naravno, fizičko zadovoljstvo je neosporno, no postoji dublja potreba koju žele zadovoljiti. Potreba za mirnom lukom.

Muški svijet je svijet natjecanja, konkurencije. Najjednostavnije rečeno, muškarci se međusobno natječu u osvajanju žena. Muškarci poduzimaju poteze, a žene odlučuju što im je prihvatljivo. Naravno, u današnjim vremenima te su uloge manje rigidne no što su bile, ali u suštini, i dalje se volimo prezentirati kao dovoljno dobar izbor za ženu koju želimo.

Kada dobijemo pristup njezinom tijelu, to nam daje osjećaj mira i povratka koji nadilazi obično seksualno zadovoljstvo. Ovdje, naravno, govorim o hetero muškarcima. Postoji slična dinamika i u homoseksualnom svijetu, no ovdje ću se fokusirati na muškarca i ženu.

Neki od nas sjećaju se školskih plesnjaka. Ako si htio držati djevojku u rukama, morao si pred svima prijeći preko dvorane i zamoliti je za ples. Ako bi pristala, bio bi na nebu od sreće. A ako bi odbila, to bi bio pakao. Stvar je u tome da moraš biti ranjiv i otvoren za mogućnost odbijanja djevojke.

Kada postanemo nešto zreliji, već smo izmučeni u tom svijetu konkurencije i odbijanja. Čeznemo za tom mirnom lukom. Onom pred kojom ne moramo skrivati tko smo, ne moramo se pretvarati da bi nas netko izabrao. Čeznemo za onom koja će nas vidjeti kakvi jesmo, koja može dodirnuti ne samo naše tijelo, nego i naša srca i duše.

Reputacija da uvijek želimo seks, dio je naše prezentacije koja bi trebala pokazati da smo dovoljno muževni. No, mi zapravo želimo mirnu luku u kojoj se možemo odmoriti, u kojoj će se netko brinuti za nas. Drugim riječima, želimo osjetiti da nas netko pazi i mazi jer većini nas možda je nedostajao taj osjećaj u djetinjstvu. No, ako bismo tako nešto priznali, ne bismo bili percipirani kao snažni muškarci, nego dječaci. Mi smo muškarci sa željama, koji se žele odmoriti pored njenog tijela, biti kakvi jesmo. To je skrivena želja koja stoji iza one da „muškarci žele samo seks“.

Jedna od stvari koju obožavam kod svoje žene, a koju mi s ljubavlju pruža je polaganje glave u njezino krilo. To je za mene, predivna mirna luka. Za taj osjećaj, ne treba mi seks. Samo je trebam zamoliti da stavi dlan na moju glavu položenu u njenom krilu. U tim sam trenucima u potpunosti dirnut, prihvaćen. Ne moram se nikome dokazivati. Moram biti samo spreman otkriti svoju ranjivost.

Baš kao što je i muškarcima teško izreći to na glas, vrlo često je i ženama teško pružiti taj aspekt intimnosti. Tri su podsvjesna razloga za to:

Prvo, žene imaju vlastitu definiciju o muževnosti muškaraca. Ako on ne želi seks, često brinu da je problem u njima i da nisu dovoljno atraktivne.

Drugo, kada muškarac želi da ga žena zagrli ili mazi, ona često ima osjećaj da ima posla s dječakom, a ne muškarcem. Ne mogu vam ni reći koliko mi klijentica kaže: „Imam osjećaj kao da u kući imam troje djece. Naša dva sina i mog muža.“ Žene žele muškarca, ali se boje imati malog dječaka.

Treće, žene se boje muškaraca koji se ne osjećaju tako.

One znaju da je većina nasilnih muškaraca upravo ona skupina koja se osjeća slabo i bespomoćno.

Često su imale iskustva s muškarcima koji su iskazivali svoju ranjivost i nježnost, no odmah je uništili naknadnim izljevima bijesa.

Potrebno je puno vremena i mudrosti kako bi muškarci priznali da trebaju mirnu luku u kojoj će biti sigurni i u potpunosti prihvaćeni od strane žene. Potrebno je puno hrabrosti priznati ženi da možda želimo seks, ali više želimo osjećaj sigurnosti, ljubavi i nježnosti. Potrebna je određena doza mudrosti kako bismo spoznali da je ranjivost zapravo najmuževnije što muškarac može pružiti ženi.

Žene bi isto trebale nadići vlastite definicije muškarca i otvoriti se za one koji su ranjivi na neki drugačiji način. Žena koja je nekome mirna luka, ona je koja iznimno voli samu sebe i vjeruje u sebe. Ona mora imati i snagu zaštiti se, kada njegov sram od vlastite ranjivosti preraste u anksioznost, ljutnju ili depresiju. Ni muškarcima niti ženama nije lako riskirati na ovaj način, ali nagrada je život proveden u dubokoj ljubavi i intimnosti.

Anonimni iskreni muškarac / zdravaisretna.hr

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje