Colleen McCullough – kolekcija knjiga

Kolekcije Ljubavne knjige

Biografija: Colleen McCullough

Kratki pregled

Colleen McCullough (1937-2015) bila je istaknuta australijska književnica i neurofiziolog. Najpoznatija je po svom epskom romanu “Ptice umiru pevajući” (The Thorn Birds), objavljenom 1977. godine, koji je postao međunarodni bestseler i inspirisao popularnu televizijsku seriju.

Rani život i obrazovanje

Colleen McCullough je rođena 1. juna 1937. godine u Wellingtonu, Novom Južnom Velsu, Australija. Studirala je medicinu na Univerzitetu u Sydneyju, ali je zbog alergijske reakcije na sapune morala prekinuti praktične studije i preusmeriti se na neurofiziologiju.

Naučna karijera

McCullough je radila kao istraživač na nekoliko prestižnih institucija, uključujući Yale University u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je provela deset godina kao predavač i istraživač. Njeno naučno znanje i iskustvo često su se odražavali u njenim delima.

Književna karijera

McCullough je postala međunarodno poznata romanom “Ptice umiru pevajući”, epom o tri generacije australijske porodice. Knjiga je prodala preko 30 miliona primeraka širom sveta. Pored ovog romana, napisala je i brojne druge knjige, uključujući istorijske romane kao što su serija o starom Rimu, koja započinje sa “Gospodarima Rima”.

Glavna dela

  1. The Thorn Birds (Ptice umiru pevajući, 1977) – Saga o tri generacije porodice Cleary, smeštena na ruralnoj farmi u Australiji.
  2. Morgan’s Run (2000) – Istorijski roman o prvom australijskom naseljeniku Richardu Morgan-u.
  3. Masters of Rome series (Gospodari Rima) – Serija istorijskih romana o rimskoj republici, uključujući naslove kao što su “The First Man in Rome” (1989) i “Caesar” (1998).

Lični život

McCullough se 1984. godine preselila na ostrvo Norfolk, gde je živela do svoje smrti. Udala se za lokalnog farmera Rica Robinsona 1983. godine. Bila je poznata po svom duhovitom i neustrašivom duhu.

Smrt

Colleen McCullough je preminula 29. januara 2015. godine na ostrvu Norfolk u 77. godini života.

Značaj i nasleđe

Colleen McCullough je ostavila neizbrisiv trag u svetu književnosti, naročito kroz svoj roman “Ptice umiru pevajući”, koji je ostao jedan od najvoljenijih i najčitanijih romana širom sveta. Njena dela su poznata po dubokoj emotivnosti, istorijskoj preciznosti i kompleksnim likovima.

PRIDRUŽI SE I ČITAJ SVE NA SAJTU
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje