Federico Moccia – kolekcija knjiga (pdf)

Kolekcije Ljubavne knjige

Biografija: Federico Moccia

Kratki pregled

Federico Moccia je popularni italijanski pisac, scenarista i režiser, rođen 20. jula 1963. godine u Rimu, Italija. Najpoznatiji je po svojim romanima o mladima, koji su postali bestseleri i adaptirani u popularne filmove.

Rani život i obrazovanje

Moccia je odrastao u Rimu u umetničkoj porodici. Njegov otac, Giuseppe Moccia, bio je poznati scenarista i režiser, što je značajno uticalo na Federicoov interes za književnost i film. Federico je započeo karijeru kao scenarista, radeći na brojnim italijanskim televizijskim serijama i filmovima.

Književna karijera

Federico Moccia je debitovao 1992. godine sa romanom “Tre metri sopra il cielo” (“Tri metra iznad neba”), koji u početku nije privukao mnogo pažnje. Međutim, ponovna izdanja 2004. godine donela su mu ogromnu popularnost među mladima, a roman je postao kultni klasik. Moccia je nastavio sa pisanjem serije romana o mladima, koja su takođe doživela veliki uspeh.

Glavna dela

  1. Tre metri sopra il cielo (Tri metra iznad neba, 1992/2004) – Priča o ljubavi između dvojice mladih ljudi iz različitih društvenih slojeva.
  2. Ho voglia di te (Želim te, 2006) – Nastavak romana “Tri metra iznad neba”, prati dalji razvoj glavnih likova.
  3. Scusa ma ti chiamo amore (Izvini, ali zovem te ljubavlju, 2007) – Priča o ljubavi između mlade devojke i starijeg muškarca.
  4. Amore 14 (Ljubav 14, 2008) – Roman o tinejdžerki koja prolazi kroz prve ljubavne doživljaje.
  5. Scusa ma ti voglio sposare (Izvini, ali želim da se venčamo, 2009) – Nastavak romana “Izvini, ali zovem te ljubavlju”.

Stil pisanja

Moccia je poznat po svom jednostavnom, ali emotivno snažnom stilu pisanja. Njegovi romani često istražuju teme ljubavi, prijateljstva i odrastanja, što ih čini posebno privlačnim za mlađu publiku. Moccia vešto kombinuje realistične dijaloge sa romantičnim i dramatičnim zapletima.

Filmske adaptacije

Mnogi Mocciaini romani su adaptirani u popularne italijanske filmove, što je dodatno povećalo njegovu popularnost. Filmovi kao što su “Tre metri sopra il cielo” i “Ho voglia di te” postigli su veliki uspeh u bioskopima.

Lični život

Federico Moccia živi u Rimu sa svojom porodicom. Nastavlja da piše i radi na filmskim i televizijskim projektima.

Značaj i nasleđe

Federico Moccia je jedan od najomiljenijih savremenih italijanskih pisaca među mladima. Njegove priče o ljubavi i odrastanju ne samo da su osvojile srca čitatelja širom sveta, već su i značajno uticale na popularnu kulturu, posebno u Italiji.

Zaključak

Federico Moccia je talentovani pisac i scenarista čija dela nastavljaju da inspirišu i oduševljavaju čitaoce i gledaoce. Njegovi romani, puni emocija i života, osvajaju sve generacije i ostavljaju trajan utisak u svetu književnosti i filma.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje