Jojo Moyes – kolekcija knjiga

Kolekcije Ljubavne knjige

Biografija: Jojo Moyes

Kratki pregled

Jojo Moyes je britanska spisateljica i novinarka, rođena 4. avgusta 1969. godine u Londonu, Engleska. Poznata je po svojim ljubavnim romanima, posebno po bestseleru “Me Before You” (“Pre nego što sam te srela”), koji je adaptiran u popularni film. Njeni romani su prevedeni na mnoge jezike i prodati u milionima primeraka širom sveta.

Rani život i obrazovanje

Jojo Moyes je odrasla u Londonu. Studirala je na Royal Holloway, University of London, i kasnije na City University, gde je stekla diplomu iz novinarstva. Pre nego što je postala spisateljica, Moyes je radila kao novinarka, uključujući deset godina rada za The Independent.

Književna karijera

Moyes je počela pisati romane dok je radila kao novinarka, ali je tek nakon što je dobila stipendiju za kurs kreativnog pisanja uspela da se potpuno posveti pisanju. Njen prvi roman, “Sheltering Rain,” objavljen je 2002. godine. Međutim, pravu prekretnicu u njenoj karijeri predstavljao je roman “Me Before You” iz 2012. godine, koji je postao međunarodni bestseler.

Glavna dela

  1. Me Before You (Pre nego što sam te srela, 2012) – Priča o vezi između Louise Clark, obične devojke, i Willa Traynora, bogatog bankara koji je postao kvadriplegičar nakon nesreće. Roman istražuje teme ljubavi, gubitka i prava na dostojanstven život.
  2. After You (Posle tebe, 2015) – Nastavak romana “Me Before You”, prati život Louise Clark nakon smrti Willa Traynora.
  3. Still Me (Još uvek ja, 2018) – Treći deo trilogije, u kojem Louise Clark započinje novi život u New Yorku.
  4. The Last Letter from Your Lover (Poslednje pismo tvog ljubavnika, 2008) – Priča koja se odvija u dva vremenska perioda, istražuje ljubavnu aferu iz 1960-ih i njene posledice u sadašnjosti.
  5. The Giver of Stars (Davalac zvezda, 2019) – Roman inspirisan stvarnim događajima, prati grupu žena koje rade kao pokretne bibliotekarke u ruralnom Kentakiju tokom 1930-ih.

Stil pisanja

Jojo Moyes je poznata po svom emotivnom i pristupačnom stilu pisanja. Njeni romani često istražuju složene međuljudske odnose, životne izazove i lični rast. Njene priče su protkane humorom, tugom i nadom, što ih čini univerzalno privlačnim za čitatelje svih uzrasta.

Lični život

Jojo Moyes živi na farmi u Essexu sa svojim suprugom i troje dece. Nastavlja da piše i aktivno učestvuje u promociji svojih knjiga. Takođe je angažovana u različitim humanitarnim inicijativama, posebno onima koje se tiču obrazovanja i prava žena.

Značaj i nasleđe

Jojo Moyes je jedna od najuspešnijih savremenih britanskih spisateljica. Njeni romani su postali međunarodni bestseleri i adaptirani su u popularne filmove i televizijske serije. Njeno delo je značajno uticalo na savremenu ljubavnu književnost, a njen talent za pripovedanje osvojio je srca čitatelja širom sveta.

Zaključak

Jojo Moyes je izuzetna spisateljica čija dela istražuju duboke emocije i složene odnose. Njena sposobnost da stvori dirljive i inspirativne priče učinila ju je jednom od najvoljenijih autorki današnjice. Njeni romani nastavljaju da inspirišu i zabavljaju čitatelje, ostavljajući trajni utisak u svetu književnosti.

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje