Može li odnos opstati ako jedan od partnera nije zainteresiran za duhovno buđenje?

Životni stil
Foto: pixabay.com

Meditirate, trudite se podići svjesnost, radite sa svojim unutarnjim djetetom, radite sa svojom sjenom, palite mirisne štapiće, komunicirate sa svojim duhovnim vodičima i strastveno ste posvećeni slijeđenju duhovnog puta … ali jedini problem je što vaš partner – nije. Zapravo, ne samo da ga ne zanima duhovni put, već mu je i teško razumjeti zašto se uopće bavite raznim duhovnim praksama. Poznato?

Možda vam je prošla misao “može li ova veza opstati?” Ovo je zabrinjavajuća misao i može biti popraćena osjećajima tjeskobe, emocionalne nelagode ili čak osjećajem prijeteće ugroženosti. Želim vam pomoći da do kraja ovog članka postignete privid unutarnjeg mira i jasnoće.

Je li vaš odnos osuđen na propast? Kao prvo, ovo je prilično teško pitanje. Jedini način da utvrdite je li vaša veza osuđena na propast ili ne je da obratite pozornost na kontekst onoga što se unutar nje događa i na vašu dinamiku zajedno u paru.

Evo nekih znakova upozorenja na koje morate paziti:

  • Vaš partner ismijava vas i vašu praksu
  • Vaš partner se naljuti kada posvetite vrijeme svojoj duhovnosti
  • Vaš vas partner pokušava spriječiti da prakticirate svoj duhovni put
  • Vaš je partner stvorio izgovoreni ili prešutni “ultimatum”, tj. “Ili ja ili tvoja duhovnost”
  • Vaš partner često kritizira vaša duhovna uvjerenja
  • Osjećate potrebu da “sakrijete” svoju duhovnu praksu i da je prakticirate u tajnosti
  • Osjećate pritisak da vjerujete/slijedite ono što vaš partner vjeruje
  • Bojite se podijeliti svoju duhovnost iz straha da će vas kritizirati ili odbaciti

Ako možete reći “da” na više od jedne ove negativne tvrdnje, trebali biste se zabrinuti!

Vaš je odnos ugnjetavački i ne dopušta vam da rastete kao osoba, što znači da se vjerojatno događa nezdrava dinamika.

Savjetovala bih vam da sljedećih nekoliko tjedana provedete u samoći preispitujući svoju vezu. Zašto? Zato što imate pravo prakticirati bilo koji oblik duhovnosti koji vam odgovara. Imate pravo napredovati kao duhovno biće i biti voljeni i podržani, ne odbačeni ili kritizirani.

Međutim, ako se ne možete povezati s gore navedenim tvrdnjama, ali vaš partner nije zainteresiran za duhovnost, a vi jeste, to je pozitivan znak (ali i složeniji). U nastavku ću objasniti zašto.

Što učiniti kada vaš partner nije zainteresiran za duhovno buđenje?

Razumljivo je da može biti frustrirajuće i obeshrabrujuće živjeti (ili provoditi puno vremena ) s osobom koja ne dijeli iste težnje, poglede ili duhovna uvjerenja kao vi. Ali ovdje želim spomenuti nešto vrlo važno: čuvajte se ideala koje stvarate.

Koncepti kao što su blizanački plamen i srodne duše mogu biti korisni u definiranju i razumijevanju odnosa, ali su na kraju ograničavajući kada se stave u čisto duhovni kontekst. (U svakom slučaju, još uvijek možete imati “ne-duhovnu” srodnu dušu ili blizanački plamen-ako volite koristiti te oznake.)

Pa ako ljubomorno gledate na druge parove za koje se čini da “imaju sve” u duhovnom smislu, bacite te ružičaste naočale odmah.

“Duhovni” odnosi nisu početak i kraj svega. Drugim riječima, ne morate biti u super duhovnoj vezi da biste bili sretni. Ne, ne morate dijeliti ista metafizička uvjerenja ili izglede. Zašto? Jer vaša čvrsta ljubav i posvećenost jedno drugome je već poprilično “duhovna stvar”.

Ako govorimo o stvarnoj duhovnosti (ne samo o raznim metodama, putevima ili mentalnim uvjerenjima), ono što je na kraju važno je koliko bezrezervno volite i prihvaćate jedno drugo, bez obzira na vaše različitosti.

Čuvajte se otrovnih uspoređivanja zbog kojih se osjećate kao da biste oboje trebali biti na istoj stranici što se tiče svega, poput “drugih ljudi”. Čuvajte se otrovnih uspoređivanja zbog kojih se osjećate kao da biste na Instagramu trebali objavljivati ​​slike sebe i svog partnera kako radite nešto “duhovno” poput joge ili slike s radionica meditacije -poput “drugih ljudi”.

Kao osoba koja je dosta pisala o duhovnim odnosima mogu vam reći sljedeće:

Ako vaš partner ima sposobnost ljubavi, on je urođeno duhovan. Nije važno u što vjeruje (ili ne vjeruje) sve dok vam može otvoriti svoje srce.

Zato spustite noge na zemlju i odbijte biti prisiljeni vjerovati da vaša veza mora izgledati na određeni način. Vaš je odnos jedinstven i sve dok se temelji na međusobnoj ljubavi i poštovanju, zdrav je i može opstati.

Mala napomena o temeljnim potrebama

Želim napomenuti da je moguće da možda imate zdravu i ljubavnu vezu, ali veza vam i dalje ne odgovara. Zašto bi to mogao biti slučaj?

Odgovor je da jedna od vaših temeljnih potreba nije zadovoljena. Ako apsolutno u svom srcu osjećate da vam je potreban partner koji je duhovno na istoj stranici kao i vi, to je jedna od vaših temeljnih potreba. I na to morate obratiti pažnju.

Ovdje nema lakih odgovora, a sve što mogu reći je da ako niste sretni u svojoj vezi unatoč činjenici da je ona puna ljubavi i poštovanja, to možda nije pravi odnos za vas.

Ne moraju svi biti u vezi s duhovnom osobom, ali ako osjećate da to treba biti duboka jezgra, morate preispitati svoju dušu. Razmislite o sebi i svom odnosu i kako bi mogao izgledati za pet godina: čini li vas pomisao sretnim ili nemirnim/depresivnim?

Ako ste odgovorili na ovo drugo, malo je vjerojatno da će vaša veza uspjeti opstati jednostavno zbog činjenice da je jedna od vaših temeljnih potreba imati duhovnog romantičnog suputnika. I to je sasvim u redu. Morat ćete srediti svoje osjećaje i isplanirati najbolji put djelovanja.

Bitne stvari koje treba i ne treba raditi

Dakle, sada kada smo razjasnili može li veza opstati ili ne kad jedan partner nije duhovan, evo nekoliko načina kako osigurati da vaš odnos nastavi cvjetati:

Nemojte činiti:

Nemojte vršiti pritisak na partnera da usvoji ista duhovna uvjerenja ili prakse kao i vi – on na kraju mora sam odlučiti. Zato budite oprezni pokušavajući ga lišiti tog izbora bez obzira na to koliko se gorljivo osjećali. Poštujte njegovu slobodnu volju.

Budite oprezni s negativnim prosuđivanjem ili kritičkim stavom prema partneru samo zato što je različit. Upamtite da smo svi na različitim razinama duhovnog buđenja. Kad dođe vrijeme (ako dođe) probudit će se i vaš partner.

Nemojte se izgubiti u idealima i fantazijama o tome tko bi vaš partner “trebao” biti, duhovno govoreći. Želja ili očekivanje da vaš partner bude bilo što drugo osim onoga što jest, recept je za katastrofu. Prihvatite cijeli paket vašeg partnera (podjednako vrline i mane).

Ne oslanjajte se isključivo na svog partnera kako bi ‘duhovno cvjetali’ – ovo se može činiti očitim, ali iznenadili biste se koliko ljudi očekuje da su njihovi partneri “sve i svašta”. Skinite taj teret sa svog partnera i pronađite lokalnu duhovnu skupinu (ili barem jednu na internetu) gdje možete izraziti svoju duhovnu stranu.

Učinite sljedeće:

Vodite primjerom (nemojte propovijedati da se obrati). Ne postoji ništa tako mučno kao osoba koja pokušava obratiti druge – stoga nemojte biti uporni u svojim uvjerenjima i pogledima. Umjesto toga, razgovarajte.

Pronađite i usredotočite se na sličnosti između vas i vašeg partnera.

Redovito izražavajte svoju ljubav, predanost i naklonost (što je samo po sebi duhovna praksa).

Gledajte na svoju vezu kao na „životnu školu“, a na partnera kao na maskiranog učitelja. U odnosima se može dogoditi toliko samospoznaje i duhovnog rasta, bez obzira na to koliko su oni “duhovni”. Vaš partner će odražavati vaše najveće skrivene snage, ali i vaše sjene kojih se najviše bojite. Zato svoju vezu smatrajte svetom, a da pritom ne budete oholi.

Poštujte u kojoj je fazi vaš partner. Pazite da sebe smatrate duhovno “naprednijima” od svog partnera (što dovodi do napuhanog ega) – odlučite vidjeti oboje na različitim razinama u spirali rasta. Shvatite da vaš partner može biti razvijeniji u nekim područjima života od vas i obrnuto.

Pokušajte se međusobno susresti na jednakoj razini.

Ukratko: obratite pozornost na kontekst i dinamiku vašeg odnosa. Ako se vaša veza temelji na međusobnoj ljubavi i poštovanju, da, moguće je zajedno napredovati i preživjeti. Ako imate temeljnu potrebu za povezivanjem s duhovnim partnerom, onda ne, život s “ne-duhovnim” partnerom vjerojatno vas neće zadovoljiti.

Iako vas, prije nego što prijeđete na ovaj zaključak, molim da razmislite što za vas zapravo znači “duhovno” – smatrate li duhovnim samo vaš put i uvjerenja ili je to nešto drugo?

Također se zapitajte: “Jesam li sretan što mogu vršiti svoju praksu i dopustiti svom partneru da vrši njegovu?”, ili oboje morate biti na istoj stranici?

aletheia luna 2018

Nadam se da ste sada dobili malo više jasnoće, jer znam koliko ova tema može biti složena i emocionalno nabijena.

Autor: Aletheia Luna / lonerwolf.com

Izvor: Can a Relationship Survive When One Partner Isn’t Spiritual?

Prevela: Suzana Dulčić za atma.hr

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje