“Teško da sam bio dijete” Amira je majka ostavila, otac mu je ubijen u Srebrenici, a on je podijelio svoju priču

Zabavni magazin

Bosanska etnička škola iz Sydneya je, u saradnji sa Počasnim konzulatom Bosne i Hercegovine u Sydneyu i Bosanskom školom u Viktoriji, na internet radionici predstavila Amira Šečića, autora knjiga “Teško da sam bio dijete” i “Još dišemo”.

Amir je govorio nadahnuto, ali sa težinom i iskreno o svom djetinjstvu u domu, nakon što mu je otac Ibrahim ubijen u genocidu u Srebrenici, kojem je i posvetio prvu knjigu, kao i odnosu sa majkom, koja ga je ostavila kao bebu od tri dana, svojoj motivaciji sada i životnom putu, ulozi oca i muža.


Posebna gošća, uz Amira, bila je i autorica knjige “Gledano očima nevinog djeteta”, Mirsada Helać, Srebreničanka, koja živi u Australiji. Ona je imala puno toga podijeliti i reći o Amirovoj knizi.

Tokom emotivne, a istovremeno i poučne radionice, koju su vodile profesorice Aiša Hadžiahmetović i Maida Vugdalić, sa karizmatičnim Amirom su razgovarali i počasni konzul BiH u Novom Južnom Velsu Amir Šahinović uz suprugu Denisu. Počasni konzul je istakao značaj pisanja o onome što su Srebreničani preživjeli i pohvalio Amira i Mirsadu i pisana svjedočanstva koja ostavljaju budućim generacijama.

Radionici su, također, prisustvovali, kroz pitanja i komentare, i aktivistkinja i humanista Dženita Čengić Karup, predstavnica Islamske zajednice i humanista Muamera Šišić, predstavnik Vijeća bosanskih zajednica Hajrudin Rudi Duratović, profesorica Sada Makaš, Sabrina Harbas i Mirela Muratović, koja dijeli Amirovu sudbinu odrastanja u domu, a danas je majka troje djece  i živi u Sydneyu, te mnogi drugi.

– Svima se zahvaljujemo na prisustvu i sa sjetom, uz puno osjećanja i poštovanja, budeći bolne slike Srebrence iz 1995. koja uvijek žive u nama i koja nas sve obavezuju da njegujemo kulturu sjećanja na strašni genocid koji se desio i sve žrtve prošlog rata. Ovaj događaj je početak niza komemoracija i skupova koji će uslijediti u mjesecu julu na području Australije, gdje živi veliki broj građana BiH  srebreničkog porijekla. Još jednom hvala mladom i hrabrom Amiru Šečiću na spremnosti da razgovora sa nama, sa željom da nastavimo prijateljsvo i saradnju i u budućnosti, kazala je Maida Vugdalić.

Pročitaj ostatak

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje