Trgnite se i otvorite oči: 9 znakova da vas partner emotivno uništava

Životni stil
Foto: pixabay.com

Emotivno zlostavljanje u vezi može ostaviti puno veće posljedice od fizičkog. Često je iz ovakve veze nemoguće “pobjeći”. Ako ste zbunjeni i ne možete sa sigurnošću odrediti zlostavlja li vas partner emotivno ili ne, sljedećih devet znakova bi vam trebali pomoći da “otvorite oči”…

Česte promjene raspoloženja

U jednom trenutku on je pažljiv i obasipa vas nježnoću i pažnjom, a onda, odmah nakon toga počinje vikati na vas, jer ste učinili nešto što njemu nije odgovaralo.

Česte promjene raspoloženja ukazuju na neuravnoteženu osobu koja svoje frustracije prazni na nekom drugom.

Veza u kojoj se konstantno izmjenjuju izljevi nježnosti s pokajničkim riječima isprike nema velike šanse opstati u budućnosti.

Ako prolazite kroz sve ovo, sklonite se na vrijeme!

Izolacija

On vam pokušava ograničiti kontakt s obitelji i prijateljima, jer smatra da se oni previše miješaju u vašu vezu.

Ni pod koju cijenu to ne smijete dopustiti, jer ako vas odvoji od njih, bit ćete nezaštićeni i laka meta za njegovo maltretiranje.

Ljubomora

Emotivno nasilan partner nije samo ljubomoran na vaše prijatelje i obitelj. On je ljubomoran i na vaše snove, ambicije i zacrtane ciljeve.

Njega ljuti i sama pomisao da ne ovisite o njemu. Ako vas iskreno voli, nikada vam neće uskratiti priliku da budete sretni.

Česte svađe i izljevi bijesa

On “od miša napravi slona”. Svakodnevne beznačajne prepirke nerijetko prerastu u velike svađe. Obično vas ubijedi da je on u pravu ili zbog “mira u kući” i sami mu kažete da jest.

Ako pomislite da bi u takvim situacijama mogao i fizički nasrnuti na vas, potražite pomoć kod vama bliskih ljudi. I, naravno, čim budete u mogućnosti, prekinite vezu.

Čini vas nervoznom

Emotivni “zlostavljač” će na sve načine pokušati vas “ubiti u pojam” te da pokazati koliko je on superioran u odnosu na vas.

Često će prijetiti fizičkim nasiljem, ako ne bude sve kako je on zamislio. Ako pored njega osjećate bilo kakvu vrstu straha, vi u toj vezi više nemate što tražiti.

Konstantno vas omalovažava

Što god napravili, od njega nemate podršku. Ništa nikada nije dovoljno dobro, a ni ispravno, kada ste vi u pitanju.

Ne dopustite mu da vas omalovažava i cijenite sebe zbog onoga što jeste i što ste sami postigli (bez njegove podrške, naravno).

Stalno mu podilazite

Nema ničeg lošeg u tome ako želite usrećiti svog partnera. Ali, naravno, ako i vi zauzvrat isto dobijete od njega.

Veza koja se svodi na vaš ugađanje njemu, nema smisla niti budućnosti.

Osjećate se kao zatvorenik

U ovakvoj vezi, osjećaj bespomoćnosti vrlo je česta pojava. Partner će pokušati kontrolirati sve aspekte vašeg života, uključujući provjeravanje vaš pošte, sms poruka ili s kim provodite svoje slobodno vrijeme.

Ako se osjećate kao da ste zarobljeni, nemate o čemu mnogo razmišljati. Oslobodite se “lanaca” i svoj sreću potražite negdje drugo.

Uvjerio vas je da je problem u vama

Poslije svih svađa, uvjeravanja i omalovažavanja, počeli ste vjerovati da je problem u vama. Jednostavno ste zaslužili da se on tako ponaša.

Nemojte se predavati, jer ovo je obična manipulatorska taktika. Trgnite se, jer vrijedite puno više od toga.

Autor: minimagazin.info

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje