Ove namirnice su krivac za zapaljenje u telu

LIFESTYLE

Brojne studije dokazuju da je hronično zapaljenje u telu uzrok brojnih hroničnih bolesti i zdravstvenih problema. Dok su neke namirnice, poput đumbira, kokosovog ulja ili kurkume prirodna “superhrana” koja se bori protiv zapaljenja u telu, druge namirnice su upravo izazivači zapaljenja.

Da biste izbegli zapaljenje u telu, trebalo bi da izbegavate sledeće namirnice.

Zaslađeni napici

Studija je dokazala da osobe koje piju više od jednog zaslađenog napitka dnevno imaju 63 odsto veći rizik od reumatoidnog artritisa, autoimune zapaljenske bolesti.

Takođe, druga studija je pokazala da osobe koje piju više od jednog zaslađenog napitka dnevno imaju 26 odsto veći rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2, u poređenju sa onima koji popiju jedan ovakav napitak mesečno.

Obrađeno meso

Ove namirnice su uglavnom vrlo ukusne, ali nisu baš zdrave. Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata obrađenim mesom povećava rizik obolevanja od raka debelog creva, a jedan od razloga za to je povećano zapaljenje u telu.

Česta konzumacija obrađenog mesa povezuje se i sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa.

Rafinisani ugljeni hidrati

Visok unos rafinisanih ugljenih hidrata – belog hleba, paste i pirinča, smanjuje sposobnost tela da se bori protiv zapaljenja i povećava rizik od razvoja insulinske rezistencije, stanja koje može da dovede do obolevanja od dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci ističu da se to ne odnosi na cele žitarice, koje treba da budu deo zdrave ishrane.

Alkohol

Preterana konzumacija alkohola, u šta spava bilo koja količina veća od jedne čaše dnevno, takođe može da dovede do hroničnog zapaljenja u telu.

Istraživanja su pokazala da osobe koje piju više od tri čaše alkohola dnevno imaju veće markere zapaljenja u organizmu, u odnosu na one koji konzumiraju čašu alkohola dnevno.

Takođe, hronična konzumacija alkohola se povezuje sa različitim vrstama raka, uključujući rak jetre, debelog creva, dojke.

Šećer

Studija srpovedena 2016. godine je pokazala da unos šećera ima veze sa razvojem reka dojke, a stručnjaci smatraju da to ima veze sa tim što preteran unos šećera izaziva hronično zapaljenje u telu. Ta studija sprovedena je na miševima i utvrđeno je da kod miševa kojima je davano mnogo šećera postoji povećan rast tumora i metastaza, u odnosu na one kojima nije davan šećer.

Naravno, ništa od ovoga ne znači da ne smete ni da priđete kobasici ili nekom kolaču, recimo, već da ove namirnice, ukoliko se stalno konzumiraju, mogu da dovedu do zapaljenja u telu.

http://mondo.rs/a1174394/Magazin/Zdravlje/Namirnice-koje-treba-izbegavati.html

 


Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.