Par sa velikom razlikom u godinama ima posebnu prednost

LIFESTYLE

Mogu se pojaviti problemi kada se osobe sa velikom razlikom u godinama pronađu. Ipak, istraživanja pokazuju da se oni na jednom području bolje snalaze od parova istih godina.

Glumac Al Pacino, koji ima 83 godine, čeka dijete sa svojom 29-godišnjom suprugom Noor Alfallah. A Robert de Niro, koji ima 78 godina, nedavno je postao otac male djevojčice. Mama, Tiffany Chen, ima 45 godina.

Može biti teško razumjeti zašto se osobe sa tako velikom razlikom u godinama zaljube jedna u drugu i postoje neke poteškoće sa takvim odnosima. Na primjer, nije tako zabavno kada je jedna strana u dobrom fizičkom zdravlju, dok druga polako postaje sve slabija.

couple sitting on concrete ledge
Photo by Leeloo Thefirst on Pexels.com

Više posvećenosti i veće povjerenje
Ali prema istraživačima sa Deakin univerziteta u Australiji, parovi sa razlikom u godinama većom od deset godina imaju prednost u odnosu na parove bez značajne razlike u godinama.

Očigledno su uspješniji u romantičnom odjelu. Imaju veće povjerenje jedno u drugo, više su posvećeni i mnogo manje ljubomorni od partnera u paru istih godina.

“Dvije trećine svih parova sa konstelacijom mlađe žene i starijeg muškarca kažu da su potpuno zadovoljni romantikom u svojim odnosima”, pokazuje studija australijskih istraživača.

Mlađe žene još uvijek mogu imati djecu
U zapadnim zemljama postoji razlika u godinama od deset ili više godina u oko osam posto heteroseksualnih brakova i u većini slučajeva je stariji muškarac koji je izabrao mlađu ženu. Samo jedan posto svih parova sa razlikom u godinama od najmanje deset godina bili su mlađi muškarac i starija žena koji su se pronašli.

Zanimljivo je kojim kriterijima muškarci i žene primjenjuju kada traže partnera i tu istraživanja nisu jednoznačna. Međutim, postoji biološki relevantno objašnjenje zašto muškarci biraju mlađe žene. Oni još uvijek mogu imati djecu.

Žene s druge strane biraju starije muškarce zbog statusa i ekonomske sigurnosti, što vide kao stabilizirajući faktor u vezi.

Ekonomija muškaraca ima manji značaj
Ali to ne objašnjava zašto starija žena bira mlađeg muškarca ili zašto postoje parovi istog spola sa velikom razlikom u godinama.

Više žena danas ima visoko plaćene poslove i zbog toga nisu toliko ekonomski ovisne o muškarcima. To je dovelo do smanjenja broja žena koje prioritet daju ekonomiji muškaraca pri izboru partnera. Nažalost nedostaje istraživanja o tome da li se isto odnosi na parove istog spola.

Pitanje životnog iskustva
Postoji još jedan faktor koji igra ulogu, a to je životno iskustvo. Desetogodišnja razlika između 20-godišnjaka i 30-godišnjaka može imati više negativnih posljedica nego ista razlika u godinama između žene od 53 godine i muškarca od 63.

Radi se o tome gdje se osobe nalaze u životu, da li su već dobile djecu, da li imaju stalno zaposlenje i tako dalje.

Sreća važnija od godina
U osnovi, snaga i uspjeh veze zavise o tome da li partneri dijele vrijednosti, životni pogled i ciljeve, te da li se međusobno podržavaju i otvoreno razgovaraju o stvarima.

U tom smislu svi parovi se suočavaju sa istim izazovom – sa ili bez razlike u godinama – jer to ima temeljni utjecaj na to da li će biti sretni zajedno. Dokle god par sa velikom razlikom u godinama uživa i ne brine se o tome što drugi misle o njihovoj vezi, u principu ne postoji granica za broj godina između partnera. Sve dok su sretni.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.