6062

Udana devica

LJUBIĆI

“Udana djevica” Doris Saunders je priča o Dolly Canford, ženi koja se bori s ovisnošću o alkoholu i traži svoje mjesto u svijetu. Dolly je udana za bogatog i uglednog muškarca, ali njezin brak je prazan i nezadovoljavajući. Nakon teške noći provedene u hotelskoj sobi bez sjećanja na prethodnu večer, Dolly se suočava s istinom o svojoj ovisnosti i počinje se boriti za svoj život.

Glavni likovi u priči su Dolly, njezin muž Howard i Jordan, muškarac koji će joj pomoći da se suoči s njezinim demonima. Dolly je kompleksan lik koji se bori s osjećajem usamljenosti i neispunjenosti u svom braku. Ona se okreće alkoholu kako bi se nosila s tim osjećajima, ali to samo pogoršava njezinu situaciju. Howard je njezin muž koji je više zainteresiran za svoju karijeru i društveni status nego za svoj brak. Ona se osjeća zanemareno i nevoljeno, što je jedan od razloga zašto se okreće alkoholu.

Jordan je muškarac koji će promijeniti Dollyin život. On je privlačan, samouvjeren i pun života. Dolly se osjeća privučenom prema njemu, ali se boji da će njezina ovisnost uništiti njihov odnos. Jordan joj pomaže da se suoči s njezinim demonima i da se bori protiv svoje ovisnosti.

ODLOMAK
– Pustite me da umrem u miru! – promrmlja Dolly Canford, okrenuvši se na bok. Potom prigušeno zastenje.
Kroz velike hotelske prozore ulazile su zasljepljujuće sunčane zrake. Zašto prošle večeri nije navukla zastore? Prokletstvo, buđenje je bilo užasno iskustvo. Pogotovu kad joj je u glavi bubnjalo kao posljedica teškog pijanstva.
Otvorivši oči, pokuša se priviknuti na blještavu svjetlost koja je obasjavala bezlično hotelsko pokućstvo. Ohrabrena, vidjevši da joj glava nije eksplodirala, duboko uzdahne i potom podigne ruku da odmakne kosu s lica.
Do bijesa, kakva noć!
Odsad će uvijek nešto pojesti prije nego što potraži hrabrost u čaši pića. Pomisli kako je prošlog dana jedino što je stavila u usta bila sol kojom ukrašavaju rub čaše.
Iskrivi usta i jezikom ovlaži suhe usne. Pokuša sjesti, ali odmah joj se učini da se svijet počeo vrtoglavo okretati. Osjeti snažno zujanje u glavi i ponada se da će ono brzo prestati.
Pokrivač joj sklizne niz tijelo, i ona opazi dana sebi još ima gaćice i grudnjak. S obzirom na stanje u kojem se našla prose večeri, već je bila sreća što je izula cipele prije nego što je legla u postelju. No najveća je sreća ipak bila što je uopće našla sobu.
Usredotočivši misli, učini joj se da se sjeća vrlo ljubaznog čuvara u tamnomodroj odori koji ju je dopratio gore. Bez njegove pomoći, vjerojatno nikad ne bi to uspjela.
Šteta što mu je zaboravila ime ili lice, jer bi mu rado zahvalila na pomoći.
Šum u glavi naglo prestane. Nije dospjela zahvaliti nebesima na tome, jer je odmah začula jasan zvuk muškarčevog tihog pjevušenja. Zvuk je dopirao iza vrata za koja je naslućivala da su od kupaonice. Zaboga, ono što je čula nije bilo zujanje u glavi, nego šum tuša!

Pridruži se i čitaj sve na sajtu
Uloguj se Pridruži se