Pravila koja u vezi slede žene sa visokim standardima

LIFESTYLE

Imati visoke standarde ne znači da ste razmaženi i arogantni, već da ne pristajete da se zadovoljite manjim nego što zaslužujete. Ukoliko ste iskusili pritisak raznih strahova, zbog kojih ste smanjivali svoje standarde, onda dobro znate o čemu je reč – bili ste na tom mestu, spustili ste se ispod svog nivoa, napravili nepovoljne kompromise i ustupke i osetili sve posledice spuštanja standarda. Ovo su pojedina pravila kojih bi trebalo da se držite – da biste održali standarde, a sa njima i samopoštovanje.  

Ne ostajte u vezi koja ne funkcioniše

Samoća nije kazna. Mnogo je gore osećati se usamljeno u odnosu u kome ne dobijate ono što vam je potrebno i ne ceni ste ono što dajete. Sagledajte sve razloge za ostajanje u lošoj vezi – strah od samoće, suočavanje sa svima koji će vas gledati popreko i osuđivati, jer vam opet nije uspelo, oklevanje da nekoga povredite, čuvanje iluzije da „imati nekog“ određuje vašu vrednost – i shvatite koliko su pogrešni i toksični. Uradite ono što je najbolje za vas, bez obzira na sve druge, kao i na to da je često najteže uraditi pravu stvar.

Ne pretvarajte se da je sve u redu, kad nije 

Kada postoji problem, nesporazum, izvor napetosti u odnosu, razgovarajte sa drugom osobom. Iznesite problem na sto i otvorite diskusiju, podelite svoja osećanja, tražite mišljenje partnera. Sve što ignorišete, prerašće u veći problem, stvoriće veći razdor i postaće nešto što na kraju nećete moći da rešite i što će vam uništiti vezu. Druga osoba ne čita misli, a možda nije dobra ni u tumačenju vašeg „nemuštog“ jezika i ne shvata da ste nadureni, distancirani, bezvoljni, jer vam nešto smeta. To morate iskomunicirati, najotvorenije.

Ne dozvolite da neko drugi određuje vašu vrednost 

Bez obzira šta neko vidi u vama, šta traži od vas, šta vam prebacuje i koje delove vas ne prihvata – to nije vaš problem i to ne određuje vašu vrednost. Partneri bi u ljubavi trebalo da rastu i razvijaju se, ali ne tako što će jedno drugo osuđivati i kritikovati, već inspirisati i podržavati. Ako vas druga osoba ne inspiriše i ne podržava, ne treba da se zadržavate u tom odnosu, u kome niste vrednovani i cenjeni takvi kakvi ste. A ako ste sami, to ne znači da vam nešto fali, već da niste sreli pravu osobu.

Ne tolerišite uvrede i poniženja 

Nemojte dozvoliti nikome da vam se obraća bez poštovanja, da vas ponižava i naziva vas pogrdnim imenima, jer to nije prihvatljivo. Kultivišite način na koji se svađate sa partnerom i konfrontirate sa drugima i nikada se ne „spuštajte“ tako da uzvraćate na uvrede uvredama. Zahtevajte poštovanje i ne odstupajte od toga da ga ukazujete, o kome god da se radi.

Ne dozvolite da vam partner postane centar sveta 

Žene prečesto prelako upadaju u ovu zamku, pa možda već imate to iskustvo – i znate koliko je ovo dragocen savet! Prosto morate imati svoj život, svoju nezavisnost, svoja interesovanja, prijatelje, aktivnosti, koje nećete odbaciti da biste se pridružili partnerovim prijateljima, aktivnostima i interesovanjima. Kad to radite, to nije iz ljubavi, nego iz straha da će vas sve što ne delite odvojiti, ali upravo ta „odvojenost“ održava odnose. Kada svako ima sebe i svoj život, može da pristupi partneru kao ličnosti koju poštuje i koja mu je važnija od drugih i da taj pristup ne bude uzet zdravo za gotovo, već da bude cenjen.

Nemojte moliti nekog da vas voli 

Zaslužujete nekog ko vidi vašu vrednost od samog početka, ko vam se divi, poštuje vas i želi da vas što bolje upozna (i što vas više poznaje, sve vas više voli!). Onaj ko ne vidi vašu dušu i vašu lepotu, neće „progledati“ ako pokušavate to da mu predočite, predstavite i nagovorite ga da vidi. Ako vas neko ne voli, ne možete uticati na to. I to je njegova greška i njegov gubitak.

Naslovna fotografija: instagram.com/starsouls_

Brankica Milošević

Prvo objavljeno ovde