Kad je brak postao bauk naše generacije?

LIFESTYLE

Elleova nova kolumnistica, svestrana Lena Šutić, u prvoj se kolumni pita zašto se millennialsi toliko boje braka?

– Ček…Trudna si?

Pitala me moja srednjoškolska kolegica prošlog proljeća, dok me je ispod tri sloja maskare u nevjerici gledala svojim velikim plavim očima. Sanja je jedna od onih djevojaka koje od života žele (skoro) sve. Upravo piše doktorat, radi u privatnom sektoru, a u slobodno vrijeme volontira. U vezi je deset godina i brak joj nije na listi prioriteta. Spajao nas je broj milja na Lufthansinoj kartici, ljubav prema liku i djelu David Bowieja i (dosad) slični pogledi na život. Girl power, feminizam i te spike…

-Nisam trudna… Jednostavno smo se – našli.

Odgovaram, i ispijam gutljaj svog prvog nedjeljnog macchiata s hladnim pod dubrovačkim suncem.

Uslijedio je niz (retoričkih) pitanja, na koja nisam imala odgovor. Ili nisam htjela imati.

Ne mogu zamisliti da se sad udam,mislim, tek tako? Ček.. Jel’ kupujete stan? Znaš li što vas sve sad čeka? Pa tek ti je 27? A čekaj… vjenčanica? Jeste li našli lokaciju? Jel’ crkveno ili.. ? Mislite li da ćete uspjeti sve pokriti? A kako ćeš s poslom…? Hoćeš uzet’ nekoga da ti to organizira ili, kako misliš? Znaš li ti uopće kakav je to projekt?

-Ne znam što bi ti rekla.

Mirno odgovaram, dok u sebi ponovno analiziram zašto joj jednostavno nisam poslala pozivnicu i preskočila ovaj mučni dio u kojem moram objašnjavati zašto sam se, eto, odlučila vjenčati za čovjeka kojeg volim.

Možda mi nećete vjerovati ali, nisam nikad bila jedna od djevojaka koje sanjaju o svom velikom danu. Na pitanja članova obitelji o dečku i vezama (a tek braku!) kolutala sam očima i odgovarala kombinacijom cinizma i bezobrazluka. Nisam u glavi imala viziju vjenčanice, nijansu laka za nokte koji ću nositi i cvjetne aranžmane. A ako ćete iskreno, nisam imala niti viziju čovjeka s kojim bi htjela provesti vječnost.

Jednostavno se dogodilo.

Lena Šutić Klaić

Sve je počelo prije tri godine kad sam se iz New Yorka vratila u Dubrovnik na ljeto iza završenog studija, a aplikaciju za master, zajedno s hrpom radova, odavno sam poslala na svoj faks iz snova. Dva mjeseca i stotine cigareta kasnije, stiglo je i prihvatno pismo, potom i stipendija. Plan je bio da se nakon ludog toplog ljeta u Dubrovniku, vratim u Ameriku, i nastavim obrazovanje.

A onda se dogodilo “nezamislivo”.

Upoznala sam njega. Oborio me s nogu svojom spontanošću, nepretencioznošću, dobrotom, smislom za humor, najljepšim očima koje sam ikad vidjela i načinom na koji me je njima gledao. Satima smo sjedali na klupi – i pričali. Par puta sam se uhvatila kako razmišljam o tome koliko dugo nisam s nekim ovako pričala. Ovako kvalitetno. Koliko dugo me netko nije saslušao. Koliko dugo ja nisam nekoga saslušala. Nakon pet sati koje bi dnevno provela s njim, došla bih doma, sjela na krevet i tresla se. Od sreće, adrenalina, ljubavi. Hoće li zvučati kao klišej ako kažem da sam odmah znala da je to – to?

Postali smo nerazdvojni. Nisam se vratila u New York, zaposlila sam se u Dubrovniku. U struci. Prošle su dvije godine sretne veze i zajedničkog života. Moj dragi kleknuo je pred mene i pitao me hoću li mu biti žena.

Rekla sam da, bez jedne sekunde analiziranja, kalkuliranja i razmišljanja. Instinktivno sam znala, da je to najbolja odluka koju sam donijela u životu.

Ono što Sanji nije (još) bilo jasno je, da nama, za brak nije trebao razlog. Ne, nismo se vjenčali jer sam u drugom stanju ili zato što nam treba olakšica za kredit, niti zato jer kupujemo stan. Čak ni zato što oboje imamo želju za zajedničkim potomstvom. Okej, mogli smo biti i nevjenčani par. I u tome nema ništa loše!

Ali nismo.

Kad je brak postao bauk naše generacije? I kad je brak postao razlog za nešto? Zašto o zajednici čija bi osnova trebali biti ljubav i povjerenje pričamo kao o poslovnom aranžmanu? Sanja, što se dogodilo s našim (neo)feminističkim stavovima i onim da možemo imati sve? Sjećaš se? I ljubav i brak i karijeru i cipele i snove? Da možemo imati sve – sve što poželimo.

Lena Šutić Klaić

Čekaj malo, zašto bi ja uopće nekim Sanjama trebala opravdavati svoj izbor?

Vjenčali smo se zato što se volimo.

Ja sam htjela bijelu haljinu i prvi ples i obitelj i prijatelje koji brišu suze radosnice u crkvi. I htjela sam ručno raditi pozivnice i razmišljati koja ćemo jela staviti na svadbeni meni. Htjela sam birati pjesme koje će svirati bend i htjela sam najbolju prijateljicu pokraj sebe. Htjela sam medeni mjesec u raju, a najviše, sam htjela biti s njim. Zauvijek. I on je htio mene. Takvu kakva jesam. Jer vidio me i sretnu i tužnu, i uplakanu i bez šminke i filtera na Instagramu. Znao je da sam nervozna i zločesta kad sam gladna, da se preglasno smijem u restoranu, da kompulzivno kupujem (cipele), znao je sve moje nesigurnosti i nedosanjane snove. I ne, nije tražio besplatnu spremačicu, kuharicu, maserku i medicinsku sestru. Nije tražio ništa, a u istom momentu kad i ja – pronašao je sve.

I što sam trebala? Pogledati na sat i reći, sorry, buraz loš tajming za ljubav, znaš upravo planiram master, pa ako možemo sve ovo staviti na hold, pa da nastavimo gdje smo stali, za godinu-dvije. Mislim, ako do tad ne nađem posao snova i zaposlim se u nekoj super firmi na drugom kontinentu.

Osoba koju želite, trenutno je na ljetovanju između studiranja, molim pokušajte kasnije.

Kad me zaprosio, mogla sam na tren pauzirati romantiku i nabaciti statistiku da, po istraživanju, 50% brakova završi razvodom…

Da, mogla sam, ali nisam.

I ne žalim jedne jedine sekunde.


O autorici

Voli fotografiju, Grad, klasičnu umjetnost i kreativu svake vrste. Najmilija od svega su joj lijena nedjeljna jutra i Netflix maratoni u toplom zagrljaju najdraže osobe. Pratiti je možete na Instagram profilu @lena.catt.

Piše: Lena Šutić Klaić
Foto: Sanja Jagatić /  Marc A. Sporys on Unsplash

Kad je brak postao bauk naše generacije?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.