Oblici intimnosti u odnosima – koji nemaju veze sa seksom

Životni stil

Intimnost se odnosi na razne nivoe prisnosti u vezi, koji ne uključuju seksualnost – duboka povezanost se gradi na više načina, emocionalno, duhovno, intelektualno, pokazivanjem ranjivosti, zajedničkom zabavom. Seks podržava prisnost koju stvarate na svim nivoima u partnerskom odnosu, ali najvažniji oblici intimnosti ključni su u svim bliskim odnosima, sa prijateljima, porodicom i drugim važnim ljudima u vašem životu, jer ispunjavaju bitne emocionalne potrebe.

Neseksualni oblici intimnosti u odnosima

Slušanje – jedna od najdubljih emocionalnih potreba

Svi želimo da nas bliske osobe čuju i vide, jer to znači da nas prihvataju i vole takve kakvi smo. Pažljivo slušanje iskazuje želju za povezivanjem, emocionalno ulaganje, zainteresovanost i brigu za vaša stanja i osećanja.

Kad vas neko zaista sluša, posvećen je tome, održava kontakt očima, ne gleda krišom u telefon, ne prekida i ne menja temu razgovora. Slušanje je krajnje intiman čin, čak i u platonskim odnosima, a u partnerskim je vrlo seksi.

Komplimenti i pokloni kao oblici intimnosti

Reči potvrde, pohvale i komplimenti važe za jezike ljubavi, kao i davanje poklona – kad nam neko upućuje pozitivne komentare, serotonin u organizmu naglo raste. Komplimenti i reči potvrde omogućavaju nam da se osećamo dobro u vezi sa sobom, poručuju nam da druga osoba vidi ono dobro i vredno u nama i olakšavaju komunikaciju u trenucima ranjivosti.

Slično je i sa davanjem poklona – i najmanja sitnica koju nam je neko namenio, jer je mislio na nas i uložio pažnju i energiju, poručuje da smo mu važni i dragi. Zaista nije bitno kakav je i koliko poklon, važna je pažnja, koja podstiče bliskost.

Interne šale i smeh

Kad se šalite i smejete sa svojim prijateljima, partnerom i bliskim osobama, stvara se i produbljuje intimnost. Život je dovoljno ozbiljan i težak i kad nemamo nikakvih problema, a smeh je najzdraviji ventil i kad ih imamo. Razigranost u bliskim odnosima daje osećaj lakoće i podseća nas da nismo sami i da i teške momente možemo lakše prebroditi uz podršku i prisustvo bliskih ljudi, koji nam ulivaju snagu i veru. Deljenje internih šala, koje razumeju samo oni koji su uključeni, a to je obično dvoje ljudi, ili uzak krug prijatelja sa kojima se često družite, podstiče i produbljuje bliskost koju imate i promoviše snažan osećaj pripadnosti i zajedništva.

Pročitajte i ovo: Koju vrstu intimnosti najviše vrednujete u vezi?

Deljenje zajedničkih interesovanja

Deljenje zajedničkih interesovanja i pokazivanje zainteresovanosti za ono što druga osoba čita, gleda, sluša ili radi, za ono što je zanima, jača intimnost u vezi. I ako nemate zajednička interesovanja, možete ih stvoriti, postavljanjem pitanja i pokazivanjem zanimanja za ono što nekog drugog zanima. Takođe, interesovanje za nečija interesovanja može proširiti vaše vidike i možete otkriti da je vrlo zanimljivo ili korisno, nešto na šta ranije niste obraćali pažnju.

Fizičko iskazivanje naklonosti

Iskazivanje fizičke prisnosti takođe spada u jezike ljubavi, zagrljaji, usputni dodiri, poljupci u kosu i drugi neseksualni fizički dodiri podstiču serotonin, hormon sreće, ali i oksitocin, poznat kao hormon vezanosti. Vezanost je ono što se stvara u intimnosti i vezanost je ono što stvara intimnost – bez obzira da li grlite ili držite za ruku prijatelja ili romantičnog partnera, ili sedite vrlo blizu druge osobe, povremeno se dodirujući, to povećava prisnost u vašem odnosu. Ista vrsta prisnog dodirivanja sa strancima, koju ne možemo da izbegnemo u javnom prevozu, izaziva neprijatnost iz istih razloga – ne želimo u svom fizičkom prostoru nekoga sa kim nismo bliski i koga ne želimo da dodirnemo.

Vreme provedeno u tišini

Osećaj duboke bliskosti i intimnosti produbljuje se i postaje očigledan kada sa nekim možete sedeti u tišini, bez pokušaja da ispunjavate pauze u razgovoru, ili učestvujete u onome što druga osoba radi. Kad svako radi svoje (čita, gleda seriju, ili bilo šta drugo), komunikacija se odvija na energetskom nivou – nečije prisustvo vam prija (ne smeta vam i ne remeti vas) i prosto se osećate bolje i sigurnije, jer je duga osoba tu, u vašoj blizini. Primetite ovaj nivo prisnosti koji imate sa bliskim ljudima i cenite povezanost koja nadilazi potrebu za rečima.

Pročitajte i ovo: Vrste intimnosti u vezi i kako da ih negujete i produbite

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Više na izvornom sajtu

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje