Ovih pet namirnica nikad NE ZAMRZAVAJTE: Kod pete mnogi griješe

Životni stil

Advertisement

Zamrzavanjem produžavamo trajnost i svježinu namirnica, a u januaru zbog brojnih slava i praznika najviše odlažemo hranu u zamrzivač. Ipak, tu često griješimo, pa iz neznanja možemo i da ugrozimo zdravlje. Zato vam otkrivamo kojih pet namirnica nikad ne treba da zamrzavate.

hrana-zamrznuta (1)

Zamrzavanje jeste odlična metoda za produžavanje trajnosti namirnica, ali neke od njih u potpunosti izgube strukturu, ukus, izgled i konzistenciju nakon čuvanja u zamrzivaču. Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar, otkriva kojih pet namirnica nikad ne treba da zamrzavate.

MESO – jednom odmrznuto meso se ne smije ponovo zamrzavati. Prilikom procesa odmrzavanja može doći do kontaminacije mesa bakterijama i do njihovog ubrzanog razmnožavanja s porastom temperature. Zato ukoliko ste se predomislili u vezi pripreme večere, svakako termički obradite meso i ohlađeno ga stavite u frižider. Tako ćete sačuvati namirnicu i olakšaćete sebi sutrašnju pripremu obroka.

VOĆE I POVRĆE – voće i povrće sa visokim sadržajem vode i hrskave strukture, kao što su krastavac, celer, lubenica, rukola i zelena salata nisu pogodni za zamrzavanje. Voda koja čini najveći procenat ovih namirnica vrlo brzo formira kristale, koji u potpunosti oštete ćelijske strukture, pa ćete nakom odmrzavanja imati kašu vrlo neprivlačnog ukusa.

JAJA U LJUSCI – ukoliko ubacite cijela jaja u zamrzivač, doći će do pucanja ljuske, ulaska i razvoja bakterija u samim jajima.

hrana-zamrznuta (2)

MLIJEKO – struktura mlijeka u potpunosti se mijenja u toku procesa zamrzavanja, pa umjesto klasične glatke i kremaste tečnosti, dobijamo grumuljičavu tečnost sa izdvojenom vodom i komadićima masnoća i proteina. Mlijeko nakon odmrzavanja nije pokvareno, ali je za većinu neprihvatljive grumuljičave strukture, koja se jedino može koristiti ako planirate da mlijeko koristite za kuvanje.

SIR – bijeli kremasti ili kačkavalj. Kačkavalj ima dug rok upotrebe i idealno ga je skladištiti u frižideru. Nakon odmrzavanja, na primjer, sir gauda će se mrviti, biće zrnaste strukture i loše će se topiti. Bijeli sir će se takođe promijeniti jer će se odvojiti vodenasti od masnog dijela, slično kao kod mlijeka.

Izvor: zena.blic.rs

http://www.kucasnova.com/korisni-savjeti/ovih-pet-namirnica-nikad-ne-zamrzavajte-kod-pete-mnogi-grijese-48053.html

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje