Romantična veridba u praksi – šta treba da kažete partneru pre organizovanja veridbe

LIFESTYLE

Romantična veridba koju zamišljate, u praksi je zahtevna organizacija – tek nešto manje kompleksna od venčanja. Potrebno je da razmislite o milion sitnica i nekoliko krupnih stvari, kao što je prsten, mesto gde će veridba biti održana, prigodne rečenice koje partner treba da izgovori, šta ćete obući i šta će partner nositi (na venčanju svakako treba da nosi drugo odelo). Treba se dogovoriti i o načinu obaveštavanja prijatelja i porodice, a kad pomislite da sve to (i još mnogo preko toga) treba da organizujete i za venčanje, vrti vam se u glavi. U redu je da vas partner iznenadi, ali u redu je i da razgovarate o tome da li oboje to želite, ili više volite da se pripremite.

Da bi romantična veridba bila savršena, usredsredite se na ova pitanja:

Kakav prsten želite

Dobro je da razgovarate o prstenu, zbog njegove simbolike, ali i zbog vrednosti i estetike. Možda partner želi da vam ponudi prsten svoje majke ili bake, jer je to romantična tradicija u njegovoj porodici, a možda želi da vam kupi prsten koji ćete obožavati. Možete zajedno odabrati prsten, u skladu sa ukusom i mogućnostima, ili vi možete izabrati svojih top 5 prstenova, da partneru olakšate izbor. Verenički prsten ćete uz burmu nositi celog života i zato je najvažnije da se vama sviđa i da se ova dva komada nakita uklapaju. I burme treba da budu usklađene, pa ih možete izabrati kad birate prsten.

Tradicija traženja dozvole

Još jedna tradicija oko koje treba da postignete dogovor je traženje dozvole – mladić treba da od vašeg oca zatraži vašu ruku. Možda je u jednoj od vaših porodica to prevaziđeno, ali ovaj čin možda nešto znači vama ili vašem partneru, pa je potrebno da odlučite da li će vas on „zvanično isprositi“. Ako odlučite da je to nešto što se tiče samo vas dvoje i ničija dozvola nije potrebna, povedite računa o tome kako ćete i kada saopštiti svoju odluku vašim porodicama, da ne biste povredili nečija osećanja. Da, romantična veridba je malo komplikovanija nego što ste mislili.

Romantična veridba „na sceni“

Da li želite da „postavite scenu“ za svoju veridbu? Želite li događaj kome će prisustvovati odabrani članovi porodice i najbliži prijatelji i priliku da taj događaj zabeležite, kako biste celog života imali uspomene kojima ćete voleti da se vraćate? Ili želite intimni trenutak – samo vas dvoje na romantičnoj večeri, kao u filmovima kad gosti restorana prepoznaju momenat i sponatno počnu da aplaudiraju? Ili želite da budete sami i da taj trenutak ostane samo među vama? To je osetljivo pitanje oko kog treba da se složite, jer možda je romantična veridba iz vaših snova različita od onog što želi vaš partner (a možda i on ima svoje romantične snove).

Izaberite fotografa (snimatelja)

Ako se odlučite za „postavljanje scene“ i veliki događaj, možda ćete želeti da vaša romantična veridba bude zabeležena i na fotografijama i na snimku i svakako ćete hteti nešto bolje od fotografisanja mobilnim telefonom. Zato vam je potrebna osoba zadužena za fotografisanje i snimanje, a ako budete zadovoljni dokumentovanjem veridbe, želećete istu osobu da angažujete i za venčanje. Razmislite i o ovome – iako uopšte ne želite pompezno slavlje, javnu prosidbu, veliku proslavu, možda želite da zabeležite trenutak koji ćete doživeti samo jednom u životu. Čak i ako vam partner sprema iznenađenje, ima načina da se ono zabeleži – nije važno da li se fotograf krije u žbunju, ili će u odlučujućem trenutku izaći iz ormara, volećete te fotografije i snimke. Zato opišite partneru kako izgleda romantična veridba iz vaše mašte.

Naslovna fotografija: instagram.com/kierstinjones

Brankica Milošević

Više na izvornom sajtu