Započnite bračni život bez grešaka koje mladenci najčešće prave  

Životni stil

Vaša priča počinje tamo gde se bajke završavaju – venčanjem, poljupcima, zajedničkim ispijanjem šampanjca i sečenjem svadbene torte. Kad prođe sve uzbuđenje i stres oko venčanja, počinje bračni život.

Ne brinite, mladenci, čak i najteži momenti bračnog života mogu biti dobra stvar – ima li ičeg smislenijeg od probijanja kroz uspone i padove sa osobom kojoj verujete i koju volite? Najteže je na početku, dok se još upoznajete i prilagođavate i dok se iluzije ruše jedna za drugom, što je neminovno dok postavljate temelje za dalji razvoj odnosa i zajedničku budućnost.

Ovi saveti vam mogu pomoći da započnete bračni život sa manje stresa

Postavite granice prijateljima i porodici

Jedna od najčešćih grešaka mladenaca je nepostavljanje granica bližnjima. Zauzeti ste promenama koje vam se dešavaju, a ta tranzicija može biti zbunjujuća i teška. Do sada, kad niste znali šta da radite, zvali ste mamu, ili prijateljice, one su uvek bile uz vas u kriznim situacijama. Ali, ova navika mora da se promeni već na početku bračnog života, da mešanje najbližih ne bi ugrozilo vaše zajedništvo. A oni se mešaju onoliko koliko im vi dozvolite, ne zato što žele da vas kontrolišu, nego zato što se odazivaju na vaše pozive i pokušavaju da vam pomognu. I zato što je i njima teško da prekinu sa dosadašnjim navikama, da se povuku i prihvate da više nemaju tako važno mesto u vašem životu kao što su do sada imali.

Prijateljstva će morati da se promene, porodični odnosi takođe. Sada ste vas dvoje porodica, a mame i tate moraju da prihvate da nećete svaki praznik ili nedeljni ručak provesti sa njima i da vas neće viđati, ni čuti se sa vama tako često. Ovo se neće desiti spontano i moraćete da postavite granice, a neprijatnosti i bolne situacije sa najbližima možete izbeći ili ublažiti ako ste svesni šta se događa i ako o tome razgovarate. Obe vaše porodice, kao i prijatelji, moraće da prihvate vaše odluke, a vi ih morate doneti zajedno, da se ne biste zaglavili u stereotipima – zle svekrve i tašte, nazahvalne snaje, nedostojni zetovi, ljubomora na prijateljstva – pitajući se kako vam se to dogodilo.

Bračni život ne znači ni otuđenje od prijatelja i porodice

Postavljanje granica prijateljima i porodici čuva integritet vašeg zajedništva, ali bračni život ne znači prekidanje prethodnih veza i otuđenje od bližnjih. Održavajte sve veze koje su vam važne, ali sa promenjenom dinamikom. Mama ne može bez najave da svrati, ili da zove u bilo koje doba dana, ali možete je posetiti jednom nedeljno ili se možete čuti u određeno vreme sa njom svakog drugog ili trećeg dana, a jednom u dve nedelje možete izaći sa mamom na kafu ili ručak, da porazgovarate. Promene u odnosu mogu, zapravo, prijati i vama i vašoj porodici, kada se one ustale i postanu uobičajene. Pronađite vreme za prijatelje i uskladite se sa partnerom – svakome od vas dvoje potrebna je i samoća i druženje sa prijateljima i porodicom, kao i vreme koje će posvetiti partneru i negovanju odnosa. U bračnom životu najvažniji je dogovor, oko svega.

Ne očekujte da nećete grešiti

Pored komunikacije, jednaku važnost imaju tolerancija i razumevanje. Ne očekujte besprekornost ni od sebe, ni od partnera – u bračnom životu, kao i uopšte u životu, greške se prave i opraštaju, na njima se uči i harmonija u odnosima nije trajno dostignuće. Ona se stvara i održava, a kada se naruši, morate se potruditi da je ponovo uspostavite. Greške spadaju u najdragocenija životna iskustva, a u zajednici bi trebalo da zajedno rastete i razvijate se i podstičete jedno drugo da postanete bolja i kompletnija ljudska bića. Ako ste ušli u bračni život sa idejom da će se partner promeniti, to je prvi veliki kamen o koji ćete se saplesti i gadno se povrediti – morate prihvatiti da se on neće promeniti zbog vas i vaših očekivanja i da voleti drugu osobu znači prihvatati je takvu kakva jeste. Lične promene dolaze krost lični razvoj, a to je proces koji se ne može zahtevati i ubrzavati.

Međusobne granice (oko prozaičnih stvari)

Ako vas nervira kako partner istiskuje tubu paste za zube, ili njega nervira što vi nikada ne zavrtite poklopac do kraja – neka ima svako svoju pastu za zube. To je prozaična i bezvezna stvar, ali na duge staze uštedeće vam svakodnevne doze nerviranja tokom celog bračnog života. Vi ne koristite njegov pribor za brijanje, on ne koristi vaše skupe kreme. Vi volite gel za tuširanje, on koristi sapun. Napišite pravila ribanja kupatila, odlaganja mokrih peškira, uključivanja mašine, napravite raspored i zalepite ga na neko vidno mesto u kupatilu. Isto važi i u kuhinji – svako ima svoju omiljenu šolju, vi ne kuvate svoj čaj u lončiću u kome partner kuva kafu i svako pere sudove prema rasporedu. Nije potrebno mnogo vremena da ova pravila pređu u rutinu, a to mnogo olakšava zajednički život. Nećete verovati koliko parova se svađa i nervira oko gluposti, koje se mogu predvideti i preduprediti!

Ne žurite da postanete „prava“ porodica

Porodica nije prava, ako nema dece, zar ne? Pa, ne. Parovi koji nemaju decu, a celog života ostaju zajedno u ljubavi i slozi to dokazuju. Možda se podrazumeva da želite bebu i ako do sada niste o tome razgovarali, učinite to. Ne morate već u prvoj godini braka kupiti stan, ili auto, ili napraviti bebu, ne žurite. Dajte sebi vremena da malo sazrite kao bračni par, da steknete nešto iskustva u bračnom životu, pre nego što uđete u porodični život. Razgovarajte o svakom novom koraku i dajte sebi dovoljno vremena da osetite da ste spremni za to.

Ozbiljno razgovarajte o finansijama

Sledeća najčešća tačka razdora među parovima jeste novac – visoko na listi glavnih razloga svađa i nezadovoljstva. Uverite se da ste dovoljno kompatibilni u navikama potrošnje i finansijskim ciljevima, a ako niste, odredite prioritete i napravite finansijski plan, a zati se držite tog „ugovora“, kao što biste morali, da ste ga napravili sa bankom. Odredite budžet za dnevnu potrošnju, za lične potrebe i za ulaganje u budućnost, razgovarajte o svojim željama i uskladite ciljeve. Otplata kredite spada u dugoročne planove, pa zato napravite taj plan odgovorno i temeljno.

Ne očekujte da će romansa potrajati

Verovatno vam je poznato da je faza medenog meseca prolazna, pa čak i ako vam je prvo vreme bračnog života bilo stresno i puno sitnih i krupnih „sudara“ sa realnošću, kao i puno strastvenih i romantičnih momenata, sva ta snažna osećanja spadaju u medeni mesec. Tokom vremena, navikavate se i usklađujete, težeći stabilnosti i strasti se smiruju, kako u krevetu, tako i u svađi i sukobima. Zapravo, tek kad faza medenog meseca prođe, možete postići duboku povezanost koja će obezbediti trajnost odnosa i možete stvoriti kvalitet, koji je mnogo važniji od romantike i strasti. To ne znači da ćete postati dosadni bračni par, koji uveče gleda TV i spava svako na svojoj strani kreveta, jer u dinamiku odnosa spada i povremeno oživljavanje romantike i strasti, koje će se ponekad dešavati spontano, ali za koje ste takođe odgovorni i koje spada u negovanje odnosa.

Bračni život nikada neće biti idealan

Ideal postoji samo kao inspirativna smernica i možete mu se približiti, ali ga ne možete dostići. Vaš suprug neće postati savršen partner, niti ćete vi to postati. Najbolje što možete je da jedno drugom budete dovoljno dobri, da pružate oslonac, podršku i razumevanje, da vam je iskreno stalo do dobrobiti partnera i do odnosa koji imate, da se volite i da ste jedno sa drugim bolji nego što biste bili sami. Svakog dana izaberite svog partnera i svoj život, iskazujte zahvalnost i izražavajte ljubav i privrženost, cenite dobre stvari i ne očekujte savršenstvo.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević

Preporučeni sajt

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje