Slomljeno srce je stvaran medicinski sindrom

Životni stil

Izgubiti voljenu osobu je bolno, u to nema sumnje. Ako ste ikad izgubili nekoga, znat ćete da ta bol nije samo emocionalna. Naime, brojni ljudi opisuju tu bol kao jako stezanje u prsima i iznenadni gubitak zraka, dok je neki čak uspoređuju sa srčanim udarom.

Ako niste romantični po prirodi i kraj filma “The Notebook” ste smatrali suviše dramatičnim i nerealnim, ovo bi vas moglo razuvjeriti. Naime, medicinskoj struci nije vijest da emocionalna bol može postati stvarna, fizička bol.

Slomljeno srce je stvaran medicinski sindrom, a zove se stresom uzrokovana kardiomiopatija ili Takotsubo kardiomiopatija. Radi se o slabljenju lijeve srčane komore, koja je zadužena za pumpanje krvi, a može ga uzrokovati stres zbog smrti voljene osobe ili velikih katastrofa. Sindrom je prvi put opisan u Japanu, a zove se Takotsubo kardiomiopatija jer je znanstvenike oblik lijeve napuhane komore podsjetio na japansku zamku za hobotnice (koja se zove Takotsubo).

Iako ima slične simptome kao srčani udar, slomljeno srce nije toliko ozbiljan problem. Kao što smo već pisali, srčani udar uzrokuje začepljenje koronarne arterije, a kod kardiomiopatije nema kardio-vaskularnih uzroka, već bol uzrokuje pritisak na lijevu komoru srca. Ipak moguće je pojavljivanje istih srčanih biomarkera ili proteina kao i kod srčanog udara.

Sindrom slomljenog srca je najčešći kod žena u menopauzi pa znanstvenici pretpostavljaju da bi mogao biti povezan s manjkom estrogena. Većina je Takotsubo kardiomiopatija dijagnozirano nakon smrti voljene osobe ili katastrofa kao što su potresi ili tsunamiji, ali dva su slučaja zabilježena i zbog stresa uzrokovanog poslom, odnosno učenjem (opet kod žena – jedna je izgubila USB s važnom poslovnom prezentacijom, a druga je učila za prijemne ispite).

Cosmopolitan.hr

http://www.cosmopolitan.hr/clanci/ljubav/slomljeno-srce-je-stvaran-medicinski-sindrom

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje