Šta znači kad vam dečko kaže da ste previše emotivni?

Životni stil

Preterana emotivnost je etiketa koju muškarci često lepe svojim partnerkama bez udubljivanja i analiziranja. Pritom, oni misle da žene svoja osećanja izražavaju neprimereno ili preterano – i možda su u pravu. Ako su i vas prozivali zbog preterane emotivnosti, možda ne upravljate dobro svojim osećanjima i reagujete na brojne okidače, na sitnice. Možda je potrebno da se pozabavite veštinama samoregulacije. Međutim, možda vaš partner nije u stanju da obradi ni svoja osećanja, pa su mu vaša preterana i opterećujuća. I možda bi samo hteo da ga ostavite na miru, da potisne osećanja kao što je navikao i nervira ga što ga u tome ometate svojom „preteranom emotivnošću“.

Šta je preterana emotivnost

Ako vam momak prebacuje preteranu emotivnost i ako vi to uzimate u obzir i preispitujete se – to je dobro. Znači da ste spremni da preuzmete odgovornost za svoja osećanja i ponašanje. Ali, nemojte biti suviše strogi prema sebi i smatrati da sa vama nešto nije u redu. Pre svega, analizirajte svoju emotivnost i razmislite o sledećim pitanjima:

Da li su vas i drugi govorili da ste suviše emotivni, previše intenzivni ili dramatični? Da li lakše i češće plačete od drugih oko vas? Da li se lako naljutite ili uznemirite (u poređenju sa drugima)? Da li vaša osećanja izbijaju u epizodama? Da li se dešava da budete iznenađeni načinom na koji vas emocije obuzimaju i preplavljuju?

Ako imate većinu potvrdnih odgovora na ova pitanja, verovatno ste emotivniji od prosečne osobe. I to uopšte nije loše.

Za vas bi bilo korisno da razvijete veštine samoregulacije i da se pozabavite svojim emocijama na dubljem nivou, kako biste bolje razumeli svoje potrebe, strahove, očekivanja…

Međuitm, šta ako vaša preterana emotivnost zapravo samo osvetljava neosetljivost vašeg partnera? Vaše doživljavanje i izražavanje emocija je primereno situacijama, ali vas on proziva za preterano emotivno reagovanje – možda vas „gaslajtuje“?

Nema razliga da sumnjate u svoj razume – možda je osoba koja vas optužuje za preteranu emotivnost zapravo žrtva potiskivanja sopstvenih emocija. On ne zna kako da se nosi sa svojim osećanjima i vaše prirodno ispoljavanje emocija ga uznemirava, jer ga dovodi na teren na kome se ne snalazi i on nema kapaciteta da se sa tim nosi.

Načini na koje vas preterana emotivnost ometa

Preterana emotivnost može ometati vaše odnose – možete gurati ljude od sebe, da biste se zaštitili od izlaganja intenzivnim interakcijama, ili vas drugi mogu izbegavati zbog ekstremnog izražavanja osećanja. Preosetljivost se može manifestovati i kao ekstremna defanzivnost i agresivnost – možete odbijati da usvojite novu perspektivu i ako niste u pravu, ili napadati ljude jer vam protivreče. Takođe možete preterano govoriti o svojim osećanjima i deliti sa drugima, što njime može biti neprijatno.

Takođe, preterana emotivnost vas može navesti da previše udovoljavate drugima na sopstvenu štetu, jer želite da budete prihvaćeni i potrebni, i plašite se odbacivanja.

U određenim slučajevima preosetljivost može naći izlaz u samopovređivanju, zbog nesnalaženja sa preplavljujućim osećanjima.

Kako možete bolje upravljati osećanjima

Ako vas preterana emotivnost dovodi u nezgodne situacije, možete naučiti da bolje upravljate svojim osećanjima i da ih odmerenije izražavate.

Pre svega, obratite pažnju na svoja osećanja, prepoznajte ih i prihvatite svoju ranjivost. Zaronite duboko u svoja iskustva i razmislite o tome zašto reagujete i ponašate se na način koji se karakteriše kao preterana osetljivost. Fokusirajući se na sebe, počećete da prepoznajete okidače i osećanja koja izazivaju i kada se pozabavite aspektima koje je teško prihvatiti, osnažićete svoju emocionalnu otpornost.

Kada vam drugi ukazuju na nešto što mogu biti vaše mane i slabosti, bićete manje pogođeni time i možda ćete te informacije moći i da upotrebite kao smernice za upravljanje svojim osećanjima i ponašanjem. Kada svesno obavljate svoj unutrašnji posao, perspektiva se proširuje i samospoznaja udvostručuje. I to olakšava taj posao.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Više na izvornom sajtu

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje