Zašto je sigurna vezanost ključni faktor u ljubavnom odnosu

Životni stil

Da li je ljubav najvažnija u vezi? Poverenje? Komunikacija? Poštovanje? Sve je važno i svi aspekti veze treba da budu ispunjeni, da biste razvijali i negovali zdrav i srećan odnos. Ali, ono najvažnije je sigurna vezanost u vezi – jer ona ispunjava nekoliko osnovnih potreba, a to su sigurnost, ljubav i smisao.

Sigurna vezanost u vezi nadilazi stilove vezanosti za svoje roditelje i može se izgraditi – možete prevazići nesigurne stilove vezanosti i stvoriti čvrstu i bezbednu međusobnu povezanost. Međutim, ako se ne osećate bezbedno sami sa sobom, ako ne volite sebe, ne verujete da ste važni i da zaslužujete ljubav, onda ćete se u vezi boriti sa nesigurnošću, koliko god partner bio sjajan, negujući i podržavajući.

Sigurna vezanost u vezi – mitovi i činjenice

Ljubav i sigurna vezanost u vezi

Mislite da je ljubav najvažnija u vezi? Ali, ljubav je malo složenija od onoga što pod tim pojmom podrazumevate. Ako verujete da vas bezuslovna ljubav štiti od uznemiravanja i povređenosti, to je mit.

Svi imamo granice i dajemo i primamo ljubav na različite načine i u različitom stepenu, u zavisnosti od toga dokle seže naša bezuslovnost.

Istraživanja sugerišu da bezuslovna ljubav pruža emocionalne i zdravstvene prednosti i da svi želimo da budemo voljeni bezuslovno – međutim, veoma je teško neprekidno bezuslovno voleti, svakog dana u svakom trenutku.

Veći deo vremena, kada mislite da nekog volite, mešate bezuslovnu ljubav sa privrženošću, sa osećanjem vezanosti. Vezanost je veoma važna, ali važniji je njen kvalitet – na koji način ste vezani i da li možete postići sigurnu vezanost u vezi.

Poštovanje je važnije od ljubavi

Ako verujete da je poštovanje važnije od ljubavi, verovatno poistovećujete ljubav sa osećanjima, a poštovanje uravnotežuje emocije i dopire dublje. Poštovanje je istinsko uverenje da druga osoba ni na koji način nije manja, inferiorna, ili manje važna od vas ili bilo kog drugog. U tom smislu, poštovanje je osnova svakog zdravog odnosa u kome svako ima prostor da bude ono što jeste. Ali, u kontekstu romantične veze, teško da ćete se sa nekim duboko povezati i izgraditi sigurnu vezanost u vezi, samo zato što ga poštujete.

U tom smislu, poštovanje ne može biti važnije od ljubavi, od romantične povezanosti – ono je esencijalni deo zdravog odnosa i jedan od uslova za stvaranje sigurne vezanosti u vezi.

Komunikacija je najvažnija

Kao i poštovanje, komunikacija je ključna za stvaranje zdrave i stabilne veze i predstavlja jedan od najvažnijih faktora, ali takođe ne može biti najvažnija. Dobra komunikacija neće obezbediti povezanost, ali je nepohodna da bi se sigurna vezanost u vezi izgradila i očuvala.

Poverenje i sigurna vezanost u vezi

Može li poverenje biti najvažnije? Ako ne verujete osobi sa kojom ste romantično povezani, život će vam biti pakao, stalno ćete posmatrati partnera i pokušavati da protumačite njegove reči i postupke, sumnjajući u to da on ima najbolje namere. Poverenje je esencijalno, ali opet, sigurna vezanost u vezi neće nastati samo zato što nekome verujete (poštujete ga i imate dobru komunikaciju i gajite ljubavna osećanja).

Teške stvari u odnosu

Svi ovi „dobri“ sastojci zajedno i dalje nisu recept za srećnu vezu. Jer, šta je sa „lošim“ stvarima? Sa sukobima, svađama, izdajama, prevarama?

Mnogi su uvereni da su svađe loše za odnos i pokušavaju na sve načine da izbegnu sukobe, verujući da tako čuvaju svoju vezu. Ali to nije tačno, jer se osećanja ljutnje, nesigurnosti, sumnje i straha neminovno javljaju i ako ih ne obradite i ne iskomunicirate (makar se posvađali), ona će se taložiti, stvarati ogorčenje i nesigurnost.

Sukobi mogu biti pozitivni za odnos, ako znate kako da ih rešavate, kako da popravite greške koje ste učinili i da se utešite posle svađe. Sukobi mogu produbiti vašu vezu i razumevanje, ako u njih ulazite sa idejom da razumete međusobna osećanja, pronađete suštinu problema i radite zajedno na rešenju.

Ipak, ako ne učite da komunicirate i da se postavite u sukobima na pravi način, osećaćete se nesrećno i nesigurno i svađe će vas duboko uznemiravati.

Sigurna vezanost u vezi – tajna uspešnog odnosa

Među raznim teorijama i metodologijama, izdvaja se jedan temeljni koncept, koji može biti tajna uspešnog odnosa, a to je sigurna vezanost u vezi, koja nadilazi stilove privrženosti i nudi duboku i suptilnu istinu o tome šta čini dobru, zdravu i srećnu vezu.

Znanje o nesigurnim stilovima vezanosti – anksioznom, izbegavajućem i njihovim kombinacijama – pruža vredan uvid u dinamiku odnosa, ali čak i kad ljudi ulaze u odnos sa sigurnim stilovima privrženosti, ona ne garantuje da će se sigurna vezanost u vezi spontano stvoriti.

To znači da svi imamo šanse da shvatimo zašto smo nesigurni i da svoje psihološke i emocionalne uslovljenosti prevaziđemo svesnošću i boravkom u sadašnjosti, da izgradimo odnos u kome smo dobro i u kome znamo da smo tu jedno za drugo, bez obzira na sve ostalo.

Tri stuba sigurne vezanosti

Postoje tri glavna principa i oslonca, potrebna da bi se sigurna vezanost u vezi izgradila i negovala.

Prvi je princip popravke i udobnosti i odnosi se na sposobnost upravljanja nesuglasicama, sa fokusom na popravku i udobnost. Posvećenost rešavanju konflikata i sukoba i pronalaženju uzajamne utehe, naglašava koliko je važno da neslaganja posmatrate kao prilike za rast.

Drugi princip je međusobno razumevanje koje produbljuje vezu i stvara i neguje osećaj pripadnosti, osnažujući temelje zdravog odnosa, a treći je ispunjavanje potreba i odnosi se na negovanje kulture davanja i primanja i ulaganja u vezu. Ravnoteža u onome što dajete i primate, neophodna je da bi se zdrava veza razvijala i napredovala.

Stvaranje sigurne vezanosti u vezi

Put ka sigurnoj vezanosti u vezi je proces koji uključuje svestan napor da se ispune tri glavna principa bezbedne veze i da se nesugurnost transformiše u odnos poverenja, poštovanja i aktivne privrženosti i bliskosti. Ako želite da produbite svoju vezu i izgradite sigurnu vezanost, to počinje sa posvećenošću osnovim prinicpima, a da biste se njima posvetili, pomoći će samoposmatranje, otvorena komunikacija i međusobno poštovanje na svakom koraku. Sigurna vezanost u vezi nije odredište na koje treba da stignete, već dinamičan proces neprekidnog rasta, učenja i produbljivanja odnosa, koji vas celog života motiviše i obogaćuje.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Prvo objavljeno ovde

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje