6 problema zbog kojih propadaju i najstabilniji brakovi i veze

Životni stil

Dok su neki žestoko posvećeni samačkom životu, ljudska priroda (ali i evolucija) pokazuje da većina osoba žudi za intimnim vezama. Međutim, održavanje tih veza nije lako. Oko 40% prvih brakova ne uspije, dok svaki sljedeći brak ima još manje šanse da ne završi razvodom. Razlozi su raznoliki kao i pojedinci, ali sljedećih šest su najčešći.

Problemi s povjerenjem


Povjerenje je aposolutno neophodan element koji svaku vezu održava snažnom. Istovremeno, ono je i jedna od najtežih stvari koju treba zaraditi i održati. Problemi s povjerenjem kreću se na skali od finansijskih izbora do emocionalne pouzdanosti.

Nevjernost i ljubomora


Dok se povjerenje može “razgraditi” u mnogim aspektima veze, sumnja u nevjerstvo ili samo nevjerstvo mogu biti dvije stvari koje je najteže prevazići. Čak iako odlučite da ostanete skupa, pokušavanje da obnovite ono što ste imali veoma je teško i emocionalno iscrpljujuće iskustvo. To jednako vrijedi i u slučajevima gdje nije došlo do nevjere, ali je došlo do iznošenja optužbi.

Nevjerstvo je poražavajući doživljaj, a lažne optužbe za nevjerstvo najčešće se doživljavaju kao napad na ličnost. Upravo zbog toga je bitno da ne dođe do iznošenja bilo kakvih optužbi bez konkretnih dokaza; bilo koje vrste sumnji ili strahova najbolje je riješiti na otvoren način.

Teškoće u komunikaciji


S ovim se suočava veliki broj parova, često tvrdeći da pričaju različitim jezicima. Neuspješna komunikacija može dovesti do toga da par, koji je jednom bio blizak, počne da se ponaša kao da se ne poznaje i da živi poput cimera umjesto ravnopravnih partnera koji se vole.

S vremenom dolazi do osjećaja izolovanosti i usamljenosti pa i do traženja emocionalne intimnosti na drugim mjestima. Nedostatak komunikacije može dovesti do nepoštovanja ili tendencije da se svaki smisleni razgovor pretvori u sarkazam i omalovažavanje.

Nedostatak ravnoteže


Neuravnoteženi odnosi posebno su česti kod mlađih parova i parova koji su tek dobili djecu, ali (u suštini) mogu se desiti svima. Neravnoteža se dešava kada jedan ili oba partnera ne smatraju vezu prioritetom i umjesto toga više važnosti pridaju drugim ljudima ili drugim situacijama.

Za svaku vezu je normalno da ima svoje uspone i padove, međutim kada jedan od partnera dobije osjećaj da ga se stalno uzima zdravo za gotovo, da ga se potcjenjuje ili da ga partner ne sluša, tada dolazi do problema.

Problemi s kompatibilnošću


Suprotnosti se mogu privlačiti, ali je izuzetno teško održavati vezu u kojoj one preovladavaju. Ako se radikalno razlikujete jedno od drugog, poštovanje i kompromis od presudnog su značaja. Tokom vremena, samo parovi koji su tvrdoglavo posvećeni svojoj vezi mogu preovladati probleme s kompatibilnošću.

Nasilničko ponašanje


Nesposobnost ili nespremnost da se poštuju partnerova mišljenja, uvjerenja i osjećanja mogu, bukvalno, uništiti povjerenje i intimnost svake veze. Nasilničko ponašanje skoro pa uvijek ima tendenciju da “završi” zlostavljanjem (fizičkim ili psihičkim) i, ako se ikada suočite s njim, znajte da je najbolja i najpametnija stvar koju možete uraditi da izađete iz takve veze. Čim prije.

Autor: minimagazin.info

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje