Bolji san može značiti i bolji seks za starije žene

Životni stil

Prema novom istraživanju žene iznad 50 godina zadovoljne su seksualnim životom samo ako su dobro naspavane

Istraživači predvođeni doktoricom Julianom Kling iz klinike Mayo u Scottsdaleu ispitali su gotovo 94 tisuće žena između 50 i 79 godina. Otkrili su da 31 posto ispitanica pati od nesanice, dok ih je više od polovice, odnosno 56 posto, donekle ili veoma zadovoljno svojim seksualnim životom.

Premalo sna, manje od sedam sati tijekom noći, povezano je s nižom vjerojatnošću za seksualnim zadovoljstvom, pokazali su rezultati.

“Ovo je veoma važno istraživanje, budući da se razmatra pitanje koje ima izniman utjecaj na živote žena”, rekla je doktorica Jill Rabin, koja je pregledala rezultate.

Godine su odigrale ključnu ulogu u rezultatima. Na primjer, istraživanje je pokazalo da je puno manja vjerojatnost da će starije žene biti seksualno aktivne ako ne spavaju sedam do osam sati po noći, za razliku od mlađih žena. Žene starije od 70 godina, koje spavaju oko pet sati dnevno, imaju 30 posto manju vjerojatnost da će biti seksualno aktivne od žena iste dobi, koje spavaju barem sedam sati. Medicinski stručnjaci istaknuli su kako je dobar san presudan za brojne aspekte zdravlja žena.

Osim što koči seksualni život, loš san također je povezan s nizom zdravstvenim problema kao što su sindrom nemirnih nogu, apneja u snu, stres i tjeskoba. Ostali zdravstveni problemi povezani s nesanicom su bolesti srca i visokog krvnog tlaka, artritis, dijabetes, depresija i neurološki poremećaji.

“Znamo da su opstruktivna apneja u snu i seksualna disfunkcija u pozitivnoj korelaciji. Ostali faktori koji mogu dovesti do smanjene kvalitete sna su različiti životni događaji koji mogu doprinijeti razini stresa, kronične bolesti, lijekovi i još brojni drugi”, objasnila je doktorica Rabin te nadodala da žene u menopauzi zbog hormonskih promjena imaju brojne simptome koji utječu na trajanje i kvalitetu sna.

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje