Vodič za dejting: Šta treba i ne treba da radite

LIFESTYLE

Sedite u najdražem baru sa drugaricama, teme su uvek iste: seks, bivši, treninzi, nokti, knjige i filmovi. U jednom trenutku, drugarica vam skreće pažnju na dečka koji neprestano gleda u vas. Ne želite ishitreno da odragujete jer ste tek izašli iz veze i emotivno ste poljuljani. Ipak, pogledi vam se sreću, osmehuje vam se i nazdravlja vam, uspaničeni ste, zbunjeni, ali vam laska. Nazdravljate i vi njemu.

U romantičnom filmu, ostatak priče bi bio istorija, ali pošto je reč o stvarnom životu, pre svega je bitno da se saberete i ne ponovite greške od ranije. Okej, znate čega nema, nema suza, bespotrebnih izvinjenja i ponižavanja. Na kraju prethodne veze sebi ste postavili jasne ciljeve i ne želite da vam ih neko upropasti. Istovremeno ste i sebi objasnili ko ste, šta ste, ali i koliko zaslužujete. Dakle, nema prostora za ponavljanje istih grešaka, ali se otvara prostor za nove. Jer i sami znate da ste skloni avanturi i da su greške ono što vaš život čine zanimljivim.

Hajde da vidimo šta je to potrebno da izbegnete, ali i uradite tokom muvanja

Ako ste još uvek potisnuti ranijim iskustvima, onda znate da se podrazumeva da određene strane izbegavate u širokom luku, a prva na listi je tema o bivšim momcima. Jer ako se sećate, prvi dejt sa prethodnim dečkom započet je tako što ste i vi i on pričali o bivšem partneru odnosno partnerki, od tog trenutka do raskida, svaka i najmanja rasprava završila se tako što ste ih pomenuli. Dakle, sa liste eliminišite sve bivše, a čak i ako on bude insistirao da sazna nešto, objasnite da ste osoba koja je u svom životu imala određene ljude i da su to bili lepi momenti vašeg života, ali da jednostavno nema potrebe da oni budu vaša tema. Tako ćete pokazati kakvi ste posle veze i da u vama, bez obzira na to kroz šta ste prošli, nema zle krvi.

Jedina gora stvar od razgovara o bivšim ljubavima je dejting večera. To da imate sjajne kulinarske sposobnosti ćete pokazati u trenutku kad on to zasluži, a to sigurno nije na prvom dejtu. Izaberite opuštenu varijantu, šetnju i piće, jer pre svega je potrebno da se upoznate. Malo je stvari koje su tokom prvog dejta zabranjene, jer je važno da vas vodi osećaj i zbog toga dozvolite sebi da budete slobodni, popijete času vina i intenzivno se upoznajete. Nakon prvog dejta ćete sigurno nastaviti konverzaciju putem poruka ili poziva i tada ćete moći da pitate sve drugo što vas zanima o njemu, ali i da slobodnije odgovorite na njegova pitanja. On će sigurno potencirati da se već nakon dan ili dva ponovo vidite, a tada možete da predložite svoj najdraži kafić ili mirno mesto gde ćete slobodno moći da pričate. Za prvih pet sastanaka ne birajte bioskop, pozorište, koncerte i mesta gde je mnogo ljudi jer ipak ste na početku i potrebno vam je da pričate, smejete se i uživate.

Prvi dejt i sva njegova pravila

Konverzacija porukama, pozivima, razgovor o najdražem filmu ili seriji. Klasično dopisivanje tokom kog ćete možda i razmeniti fotografije sa trenutnih lokacija – to su dejtovi modernog doba i sjajan način da detaljno proverite sa kakvom osobom ste u kontaktu. Izuzev konverzacije, za prvi dejt možete da izaberete i vožnju autom, predložite da usput kupite kafu i slatkiš. Ovo je, zapravo, jedan od najpopularnijih dejtova jer ste tada u opuštenoj i lepoj atmosferi.

Ne postoji univerzalni savetnik za prve sastanke, ali je važno da budete svoji, opušteni, prirodni i spontani. Sve što je do vas uradite na najbolji mogući način, a na kraju prvog dejta ćete znati dalji ishod priče. Ne dozvolite da vas loša iskustva ponesu u pogrešne misli, ali i ne podrazumevajte da nakon prvog dejta sledi veza. Zbog toga je važan razgovor i dogovor, ali ispred svega, važno je ono što osećate!

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Dragana Stojanović

Više na izvornom sajtu