Dve male promene koje će vam pomoći da smršate

Životni stil

Za skidanje viška kilograma najvažniji su način ishrane i fizička aktivnost, naravo. Ali, iako to nisu jedini faktori koji utiču na to da li ćete (i koliko) smršati, jer to zavisi i od vašeg mozga, toga koliko spavate, da li ste pod stresom, od hormona i još nekih stvari, svakako su promene u ishrani i načinu života dobar početak.

Vežbanje, naročito trenizni snage, pomažu u sidanju viška kilograma, ali ne možete očekivati rezultate ako ne promenite i način ishrane. Umesto da sebe mučite strogim dijetama, trebalo bi da napravite dve male promene, i rezultate ćete primetiti vrlo brzo, objašnjava dr Avigdor Arad za PopSugar.

“Najvažniji faktor je izbor namirnica. Kvalitet hrane i količina su stvari na koje morate da obratite pažnju”, kaže on.

Umesto da jedete gotove ili polugotove proizvode, birajte sveže namirnice od kojih ćete sami praviti obroke, jer tako možete najlakše da kontrolišete količinu šećera i soli, ali i da izbegnete aditive koji se dodaju u prerađenu hranu.

Osim toga, morate voditi računa o količini, čak i ako jedete samo obroke koje sami pripremate. Vodiči za zdravu ishranu kažu da je, u zavisnosti od stepena fizičke aktivnosti ženama potrebno između 1.600 i 2.400, a muškarcima između 2.000 i 3.000 kalorija u toku dana.

Ove promene ne zahtevaju previše truda, i možete početi da ih uvodite već danas. Ako vas brojanje kalorija opterećuje, evo male pomoći:

Idealna količina žitarica = šoljica kafe

Maksimalna količina suvih cerealija po porciji je jednaka standardnoj šoljici kafe, što iznosi oko 110 – 130 kalorija. Većina ljudi napuni činiju, što udvostručava broj kalorija na oko 260 ili više.

Idealna količina orašastog voća = koliko stane u dlan

Oko 30g (150 kalorija) orašastog voća, što je jednako količini koja stane na dlan, predstavlja preporučenu veličinu porcije. Nepromišljeno tamanjenje cele kesice ovog voća samo zato što je zdravo, donosi oko 380 kalorija više.

Idealna količina sušenog voća = pola šoljice za kafu

Preporučena porcija sušenog voća iznosi pola šoljice (220 kalorija). S obzirom na to da je u pitanju kondenzovano voće, čak i mala količina sadrži veliki broj kalorija. Zato vodite računa kad njima punite celu plastičnu kesicu.

Idealna količina kuvanog povrća = pola šolje od 250 ml

Koja je to prava količina povrća koja nas čini sitim kad pokušavamo da smanjimo sadržaj teže hrane u svojim obrocima? Pola šoljice je oko 30 kalorija i predstavlja odgovarajuću količinu.

Idealna količina paste ili pirinča = veličina pesnice

Znamo da stavljanje čitavog brda pirinča na tanjir nije idealno, tako da odgovarajuća količina pirinča na vašem taniru treba da iznosi pola šoljice (oko 121 kalorije), što je otprilike veličina pesnice.

Idealna količina mesa = veličina dlana

Volite da jedete meso? Preporučena količina po porciji iznosi oko 85 grama (oko 250 kalorija), što otprilike odgovara veličini vašeg dlana. Sve preko toga, kao što je burger od govedine u zemički od 225 grama, može da doda i do 500 kalorija vašem dnevnom unosu.

Smanjenje veličine tanjira za pola = 30 odsto smanjenja unosa hrane

Ne radi se samo o količini hrane; veličina tanjira takođe utiče na količinu hrane koju jedemo. Korišćenje tanjira za salatu umesto velikog tanjira može da dovede do smanjenja unosa hrane do 30 odsto.

http://mondo.rs/a1175893/Magazin/Lifestyle/Dijete-visak-kilograma-kako-da-smrsam.html

 


Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje