Lee Child (Li Čajld)

Zabavni magazin

Li Čajld

Li Čajld je rođen 1954. godine u Koventriju u Engleskoj, ali je veći deo detinjstva proveo u Birmingemu. Pohađao je istu srednju školu kao Tolkin. Završio je prava u Šefildu. Zaposlio se na televiziji Granada u Mančesteru i tamo radio kao jedan od direktora punih osamnaest godina za vreme zlatnog doba britanske televizije. U vreme dok je on radio na televiziji, snimljeni su serijali poput Brideshead RevisitedThe Jewel in the CrownPrime Suspect i Cracker. Godine 1995. otpušten je jer je kompanija morala da smanji broj zaposlenih. Tada već četrdesetogodišnjak, odlučio je da  počne da piše jer je shvatio da je dobio priliku, te kupio je papir i olovke i napisao knjigu Mesto zločina, prvu u serijalu o Džeku Ričeru.

Li ima tri doma – stan na Menhetnu, kuću na selu u južnoj Francuskoj i avion u kome se zadesi dok putuje na jedno od ova dva mesta. U SAD-u vozi jaguara. Svoje vreme provodi čitajući, slušajući muziku i gledajući fudbalske utakmice. Oženjen je.

Autorov sajt je www.leechild.com.

Više o Li Čajldu na Wikipediji


Isječak iz intervjua sa Li Čajldom – telegraf

Najtiražniji pisac “Njujork tajmsa” priča o holivudskoj ekranizaciji svoje knjige, tome zašto voli “Led Zepellin” i zbog čega je Džek Ričer bolji agent od Džejmsa Bonda

Kada je pre 18 godina dobio otkaz na TV “Granada” kao tehnološki višak, najveći savremeni autor trilera i najtiražniji pisac “Njujork tajmsa” Li Čajld (59) (umetničko ime, pravo mu je Džim Grant), prema sopstvenom priznanju, kupio je nekoliko olovaka i hrpu papira i počeo da piše “Mesto zločina” (Laguna). Bila je to prva u serijalu od sedamnaest knjiga o bivšem vojnom policajcu i istražitelju Džeku Ričeru.

Ovaj Britanac sa stalnim boravkom u SAD tada nije ni slutio da će njegov analogni borac u digitalnom svetu za svega nekoliko godina postati jedan od glavnih takmaca Džejmsu Bondu. A još manje da će ga na velikom ekranu oživeti niko drugi do Tom Kruz.

Poznavaoci Čajldovog televizijskog stvaralaštva, međutim, od ovog autora nisu očekivali manje. A i kako bi kad je kao direktor mančesterske “Granade” u zlatno doba britanske televizije stao iza kultnih serija “Brideshead Revisited”, “The Jewel in the Crown”, “Prime Suspect” i “Cracker”. Nastavak intevjua

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje