Ljubavi dolazi kraj kad se pojavi treća osoba: Šta je emocionalna preljuba i kad prelazi u problem

Životni stil


Emocionalna preljuba ne mora uključivati nikakve poljupce i dodire, ali ipak može napraviti veliki problem.

Sve počinje sasvim nevino i izgleda kao obično prijateljstvo. Komunicirate sa osobom, razmjenjujete poruke, idete zajedno u šetnju ili izlaske, dijelite probleme i iskustva… A onda odjednom shvatite da vam je bolje sa tom novom osobom nego sa parterom koji vas čeka kod kuće.

A ta veza, koja je iznenada postala tako neočekivano jaka, uništava vaš odnos sa vašim stalnim partnerom. Emocionalna prevara je kada je osoba u braku ili u ozbiljnoj vezi, ali daje nekom drugom više vremena, energije i osjećaja nego svom partneru.

Sa ovim “prijateljem” dijeli svoje najdublje misli, radije se njemu obraća za podršku, toplinu i dopisivanje. Drugim riječima, traži utjehu i emocije u pogrešnoj osobi. Postoji nekoliko fundamentalnih razlika između platonskog prijateljstva i emocionalne izdaje.

Nevjera počinje kada “prijatelj” postane bliži od supružnika ili partnera. Kada izdajice imaju tajne koje kriju od svojih partnera tada čine nešto pogrešno. A kada se privlačnost javi između tih „prijatelja“ tada nastupa prava preljuba. Ovo su neki od signala emotivne preljube:

Udaljavate se od supružnika/partnera. Teško vam je razgovarati s njim. Stalno razmišljate o svom “prijatelju”, jedva čekate da se čujete ili vidite. Provodite manje vremena zajedno nego prije. Svoje misli, osjećaje i iskustva dijelite s prijateljem, a ne sa partnerom.

Čini vam se da vas prijatelj razumije bolje od partnera. Radije biste provodili vrijeme sa prijateljem nego sa mužem ili ženom. Često se svađate sa partnerom zbog veze sa prijateljem. Ako se pronalazite u nekim od njih vrijeme je da porazmislite koja vam je veza bitnija.

Jer prije nego što trepnete možete se naći u bezizlaznoj situaciji ili u trenutku kada se kajete što niste drugačije postupili.

pult24

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje