Majstori vam neće reći ovu caku: Evo kako da sprečite “skakanje” veš-mašine

Životni stil

Kada mašina za veš počne da poskakuje po kupatilu, svi najpre pomisle da je u pitanju veliki problem, ali potrebno je da najpre proverite da se ne radi o ovome…

Mašina za pranje veša ne može da radi bez vibracija. Međutim, ako te vibracije više liče na “poskakivanje” i pomeranje tokom pranja, reč je već o problemu. Zašto mašina snažno vibrira i kako ukloniti uzrok ove pojave?

“Mašina može da vibrira zbog lošeg dizajna ili je loše ‘sastavljena’”, kaže direktor laboratorije za ispitivanje potrošačke elektronike ‘Testbet’ Oleg Dranitski i dodaje da se vibriranje javlja i zbog nehorizontalne instalacije ili činjenice da transportni vijci, koji pričvršćuju bubanj tokom prevoza, nisu uklonjeni.

Proizvođači kažu i da poskakivanje mašine za veš moguiuazvati i različite vrste materijala koji se pere, ako je odeća teška ili je većeg gabarita. To je zato što različiti materijali različito upijaju vodu, što se odražava na njihovoj težini. Ako u bubnju postoje predmeti garderobe različite težine, može se pojaviti neravnoteža i, kao rezultat, jake vibracije.

Kako sprečiti ovo prekomerno vibriranje mašine?

“Prvi korak je otkrivanje uzroka vibracija. Dakle, ako je podloška postavljena krivo, morate je poravnati”, savetuje Oleg Dranitski.

Takođe, dobro je proveriti i stanje transportnih vijaka koji se nalaze na zadnjem zidu. Može ih biti od tri do pet, i svi se moraju ukloniti.

Pored toga, preporučuje se i upotreba posebne antivibracione podloge za stopala.

“Jastučići protiv vibracija ili klizanja štite pod od ogrebotina, posebno ako je izrađen od mekog materijala. Smanjuju prenos vibracija na pod, a time smanjuju nivo buke i prenosnih vibracija, posebno dok radi centrifuga”, kaže stručnjak.

Ako se razlog vibracija krije u “nepravilnom” punjenju mašine, pokušajte da operete stvari približno iste veličine i od tkanina istog sastava: ne stavljajte debele frotirske peškire sa tankim jastučnicama itd.

izvor b92.net

https://www.zdravljepriroda.net/zanimljivosti/majstori-vam-nece-reci-ovu-caku-evo-kako-da-sprecite-skakanje-ves-masine/

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje