Može li se redovnim seksualnim odnosima odgoditi menopauza?

Životni stil

Novo istraživanje kaže da bi moglo biti nešto u tome…

Naučnici kažu da redovna seksualna aktivnost može smanjiti rizik od ranijeg ulaska u menopauzu ili usporiti njen dolazak. Istraživači su primijetili da kod žena koje imaju redovne seksualne odnose na sedmičnoj bazi, postoji 28 posto manja vjerojatnoća da će ranije ući u menopauzu od onih koje su seksualno aktivne manje od jednom mjesečno. Seksualna aktivnost ne uključuje samo penetraciju već i oralni seks i masturbaciju.

Naučnici sa fakulteta University College London vjeruju da nedostatak seksualne aktivnosti signalizira tijelu da uloži svoje resurse drugdje.

Megan Arnot, jedna od autorki studije, rekla je da rezultati studije sugerišu da, ako se žena nema redovne seksualne odnose, čim i nestaje mogućnost za trudnoću, tada tijelo “bira” da ne uloži trud u ovulaciju i dolazi do ulaska u menopauzu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Royal Society Open Science, zasniva se na podacima američke studije o zdravlju žena širom zemlje, prikupljenim od 2.936 žena u periodu od 1996. do 1997. godine.

Na intervjuima prije početka studije, nijedna žena koja je učestvovala u istraživanju, još nije ušla u menopauzu, a prosječna dob bila je 45 godina. Međutim, 46% žena ušlo je u menopauzu kad je studija započela, a prvi simptomi su bili promjene u mestrualnom ciklusu. Ostalih 54% žena su imale redovne cikluse i nisu pokazivale nikakve simptome menopauze.

Istraživači su zamolili žene da odgovore na nekoliko pitanja, uključujući koliko su često seksualno aktivne i jesu li masturbirale u posljednjih šest mjeseci.

Tokom perioda od 10 godina, 1.324 žena je ušlo u menopauzu u prosječnoj dobi od 52 godine. Istraživači su analizirali odnos između seksualne aktivnosti i ulaska u menopauzu. Žene, nezavisno od dobi, koje su imale spolne odnose barem jednom sedmično, ušle su u menopauzu kasnije, a žene koje su bile seksualno aktivne jednom mjesečno, ušle su menopauzu ranije.

Profesorica Ruth Mace, antropološkinja i jedna od autorica studije, dodala je: “Menopauza je, naravno, neizbježna za sve žene i ne postoji ništa čime bismo je mogli spriječiti. Uprkos tome, ovi su rezultati početni pokazatelj da vrijeme ulaska u menopauzu može biti promjenjivo – u zavisnosti o učestalosti seksualnih odnosa.”

Izvor: zena.rtl.hr Foto: Guliver/Getty Images

Izvor

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje