Kako da nađete u sebi ljubav i empatiju za ovaj ludi svet

Životni stil

Kako da date svoj doprinos svemu što je dobro i pozitivno, kako da se vi sami osećate bolje, srećnije, opuštanije? Ljubav je odgovor na sva teška pitanja, ali možda je teško pronaći u sebi tu ljubav za ceo svet,  sveobuhvatnu, empatičnu, koja sve prihvata, sve razume i sve isceljuje.

Ljudi vole da čine dobra dela, ali kad pogledate u svoje srce duboko i pošteno, naći ćete da to uglavnom činimo zbog sebe. Zato što se osećamo bolje zbog sebe kad uradimo nešto dobro – kao da je to iskupljenje za sve ono loše, što nećemo o sebi da znamo i sa čim ne volimo da se suočavamo. Nije to loše, niti je daleko od mete, pa onda, mogli biste da počnete od toga, od davanja sebi, zbog sebe, bez pakovanja u dobročinstvo i zaslužnost. Budite dobri prema sebi. Budite velikodušni koliko god ste u stanju. Volite i negujte svoje telo, svoje zdravlje, divite se toj složenoj mašini koja vas tako dobro služi, koja je tako pametno programirana, koja diše, u kojoj kuca srce, kroz koju kola krv, opslužujući svaki i najmanji delić vaše kože, organa, mozga. Osluškujte kako ta mašina radi, obezbedite joj najbolje gorivo do kog možete da dođete, čistite je spolja i iznutra, gladite je i pružite joj vrhunski tretman, ukažite joj pažnju i poštovanje koje zaslužuje.

Pozabavite se svojim unutrašnjim sadržajima, svojim mislima i osećanjima. Istražite i upoznajte skrivene delove sebe, budite prisni sa sobom, onako kako želite da budete prisni sa nekim koga veoma volite – želite da ga dobro poznajete, da razumete njegove motive, strahove, rane i bolove, njegove želje, stremljenja, očekivanja i nadanja, nije vam teško da mu oprostite sve greške i da svojim poverenjem i ljubavlju podstičete njegovu sposobnost da raste i razvija se.

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje