OTKRIVENO: 6 KLJUČEVA ZA DUGOROČNI USPJEH U VEZI

Životni stil

Istraživanja pokazuju da je ljubav i dalje glavni razlog zašto ljudi stupaju u brak. Ipak, toliko brakova završava se razvodom. Samci koji žele da se venčaju možda se pitaju šta je potrebno za uspjeh u dugoročnoj vezi i mi imamo odgovore.

Za većinu ljudi, upoznavanje i vjenčanje sa svojim savršenim partnerom je veliki cilj. Ali, kada ste u potrazi za nekim s kim ćete provesti ostatak svog života, morate uzeti u obzir mnoge stvari.

Trebali biste se slagati, poštovati jedni druge i imati nevjerovatne komunikacijske vještine ako želite da vaš brak bude uspješan. Ne samo da će prava veza izdržati test vremena, već će učiniti da se i vi osjećate sjajno.

Da li je za formiranje i održavanje zdrave veze potreban brak ili samo zdrav razum? U nastavku otkrijte 6 ključeva koji su ključni za uspjeh dugoročne veze.

6 ključeva za dugoročni uspjeh u vezi

1 . Zajedničke vrijednosti

Svaki stručnjak za brak će vam reći da da biste razvili zdrav odnos s nekim, morate razumjeti njegove osnovne vrijednosti. Na primjer, tretiranje svog supružnika kao najboljeg prijatelja, gledanje na svoj brak kao svetinju i slaganje oko ciljeva i planovaa bili su tri ključna svojstva za sretan brak, prema jednoj australskoj studiji.

Evo nekoliko tema o kojima biste trebali razgovarati sa svojim partnerom da vidite imate li iste vrijednosti.

POLITIKA

Posjedovanje istih političkih mišljenja i uvjerenja ne znači nužno uspješnu vezu, ali svakako olakšava stvari. Otkrivanje gdje su sklonosti vašeg supružnika može vam pomoći da shvatite kako on/ona razmišlja.

DUHOVNOST

Da li vi i vaš supružnik dijelite uvjerenja, duhovnost i vjeru? Istraživanja pokazuju da su religiozni parovi često sretniji jer dijele osnovne vrijednosti i moral.

POSAO

Posao vašeg supružnika možda ne izgleda kao nešto o čemu morate razgovarati da biste izgradili uspješnu vezu, ali mjesto na kojem radite i šta radite ima direktan uticaj na vaše finansije, slobodno vrijeme i potencijalno gdje živite.

FINANSIJE

Razgovor o novcu je obavezan kada započinjete ozbiljnu vezu sa partnerom. Ako se vjenčate ili započnete zajednički život, kako će se finansije podijeliti? Hoćete li dijeliti bankovni račun? Koji ste tip potrošača/štediše? Ovo su dobra pitanja kada planirate zajedničku budućnost.

DJECA

Želite li djecu? Ako želite, šta ćete učiniti ako je vaš supružnik čvrst u odluci da ne zasnuje porodicu? Različiti stavov o djeci mogu dovesti do bola u srcu, pa je najbolje da ova pitanja postavite prije nego kasnije.

BUDUĆNOST

Gdje se oboje vidite za pet godina? Neće svi moći tačno odgovoriti na ovo pitanje, ali to je odličan način da otvorite linije komunikacije o tome kako vidite svoju budućnost i da li se vaši putevi poklapaju.

2 . Trebamo vjerovati jedni drugima

Još jedan važan kvalitet u dugoročnom uspjehu veze je povjerenje u partnera. Da li mu možemo vjerovati?

Povjerenje je neophodno jer vam omogućava ne samo da se opustite, već i da budete ranjivi sa svojim supružnikom.

Možete gajiti povjerenje ako budete iskreni, čak i kada je to teško učiniti. Još jedan sjajan način da promovišete povjerenje je da ispunite svoju riječ i pokažete svom partneru da možete biti pouzdani.

Fizička veza između partnera je također važna za izgradnju povjerenja, jer se pokazalo da hormon oksitocin koji se oslobađa tijekom fizičkog dodira (kao što je držanje za ruke ili ljubljenje) povećava povjerenje , smanjuje stres i potiče monogamiju .

3 . Biti svoj najbolji

Da li se zabavljate sa svojim partnerom? Parovi koji se smeju zajedno su srećniji i veća je verovatnoća da će ostati zajedno . Istraživanja pokazuju da dijeljenje smisla za humor sa supružnikom daje veću vjerovatnoću uspjeha veze.

Kada ste u pravoj vezi, znaćete to. Ne samo da se slažete i zabavljate sa svojim supružnikom, već se zbog njih osjećate sjajno. Imaćete bolje mentalno zdravlje i osećaćete više mentalne i fizičke vitalnosti kada vas podržava partner pun ljubavi.

4 . Kompatibilni u intimnosti

Intimnost je važan dio održavanja dugoročne veze.

Istraživanja pokazuju da što je par zadovoljniji zajedničkim fizičkim životom, to je njihova emocionalna intimnost bila intenzivnija.

Fizička intimnost je važna, ali i emocionalna intimnost. To je ono što pomaže u izgradnji bračnog prijateljstva i jača vezu para na duge staze.

Istraživanja pokazuju da bračni parovi doživljavaju manje stresa i veću sreću kada provode kvalitetno vrijeme zajedno.

5 . Komunikacija je solidna

Rezultati brazilske studije pokazali su da su novac, djeca, seks i ljubomora najčešći problemi s kojima se parovi suočavaju. Ovi problemi, kao i problemi u komunikaciji i obavezama, su ono što često dovodi do raskida veze.

Da, komunikacija je u pozitivnoj korelaciji s kvalitetom veze. To je ono što pomaže parovima da se upoznaju, razviju dublju vezu i riješe probleme prije nego što im snježna gruda izmače kontroli.

Bračni savjetnik će vas naučiti o jačanju zdrave komunikacije kroz mjesečne bračne prijave i naglasit će važnost empatije i vještine slušanja. Ove kvalitete pomoći će vama i vašem supružniku da izvučete maksimum iz vaših komunikacijskih napora.

6 . Rješavanje sukoba

Istraživanja pokazuju da je percipirana priroda veze veliki pokazatelj dugoročne uspješnosti veze. Na primjer, gledanje na svoj brak kao na svetinju i mišljenje da “Niko nije tako srećan kao mi!” može biti odlično za vašu vezu.

Jedan od načina na koji možete ostati sretni sa svojim supružnikom je učenje kako se nositi sa konfliktom. Slušanje je jednako važno kao i komunikacija kada je u pitanju rješavanje sukoba s partnerom.

Takođe je važno pristupiti problemima kao partner, a ne neprijatelj. Udružite se i pozabavite se problemom, a ne jedni drugima.

Zaključak

Znat ćete da ste pronašli pravu osobu ako možete vjerovati jedno drugome i ako budete u mogućnosti da otvoreno komunicirate bez straha od osude ili neshvaćenosti. Dijeljenje vrijednosti i kompatibilna intimnost su dva ključna kvaliteta u svakoj uspješnoj dugoročnoj vezi.

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje