Pitanja koja treba da postavite da biste negovali zdravu vezu

Životni stil

Veze i brakovi koji opstaju uključuju posvećenost oba partnera, uključenost, ulaganje, potvrđivanje i osnaživanje zajedništva iz dana u dan. Zdrav partnerski odnos ne nastaje slučajno i ne održava se spontano i, da biste ga negovali i radili ono što rade parovi koji istrajavaju, postavite partneru (i sebi) određena pitanja koja ciljaju na ključne aspekte odnosa.

Pitanja kojima podržavate zdrav partnerski odnos

Pitajte partnera kako možete da mu pomognete

Kad pitate partnera kako je, kako mu ide i kako možete da mu pomognete, vi se „prijavljujete“ – pokazujete da ste uključeni i zainteresovani, potvrđujete da vidite „nevidljivi posao“ koji partner obavlja. Zaokupljenost svakodnevicom lako dovodi do toga da nam se čini da visokofunkcionalni partner sve obavlja sa lakoćom i da njegove sposobnosti uzimamo zdravo za gotovo. Kad pokažete da želite da budete na usluzi, pokazujete da cenite partnera i da ne mislite da je njemu sve lako, samo zato što se ne žali. Ako partner ne želi pomoć, mora se suočiti sa tim da je tako izabrao, a svakako ima prava i treba da je zatraži kada se oseća preplavljeno. Ukoliko se stvari tako odvijaju, suzdržite se od podvlačenja očiglednog, u stilu „lepo sam te pitala“.

Zdrav partnerski odnos i jezici ljubavi

Pitajte partnera – a to isto pitanje postavite i sebi – šta je ono zbog čega se oseća najvoljenije? Razmislite o načinima na koje pokazujete ljubav, jer to je verovatno onako kako želite da budete voljeni i negovani. Zahteva malo razmišljanja i svesnog truda i prilagođavanja da činite za partnera ono što njemu najviše prija, dok se on trudi da izražava naklonost onako kako je vama potrebno, da biste se osećali voljeno i zaštićeno. Ako to znači da vi njemu spremate omiljena jela i ugađate mu, a on vas grli, upućuje komplimente i izražava fizički i verbalno toplinu i nežnost, onda je to ono što najbolje radi za vas.

Šta možete učini da se partner oseća dobro zbog sebe

To je slično prijavljivanje, kao kada partneru nudite pomoć i stavljate se na raspolaganje, ali odnosi se na povezanost, intimnost i validaciju. Ponekad je dovoljno da mu kažete kako dobro izgleda i da ste još uvek zaljubljeni u njega. Emocionalna intimnost je potrebna i dovoljna čak i kad nemate vremena i energije da se upuštate u fizičku. Zdrav partnerski odnos neguje intimnost i održava iskru, prevazilazeći periodične i svakodnevne teškoće – bolesti, nedostatak sna, preopterećenost poslom…

Zdrav partnerski odnos i lični prostor

Razmislite o tome koliko samoće i prostora vam je potrebno u odnosu i pitajte partnera koliko prostora treba njemu. Ovo je česta osetljiva tačka u odnosima, naročito kad jedan od partnera uopšte ne traži prostor za sebe i dovoljno mu je što ga obaveze odvajaju od partnera, dok drugi ima izraženu potrebu za samoćom i nezavisnošću. Potrebno je da razumete međusobne potrebe i da napravite kompromis – ako partneru treba više prostora, budite velikodušni. Zauzvrat, postarajte se da provodite kvalitetno vreme kada ste zajedno.

Postni član i čitaj sve na sajtu

Pitanja i pregovori o potrebama i granicama

Potrebe se menjaju i zdrav partnerski odnos je dinamičan i razvija se. Vaša veza je danas drugačija nego pre dve godine i stvari nastavljaju da se menjaju, a vi morate da se prilakođavate i usklađujete. To znači da načini, dogovori i granice koje ste uspostavili, možda više ne odgovaraju i ne pokrivaju fazu veze u kojoj se nalazite. Možda menjate svoj životni stil i navike i to svakako utiče na odnos. Možda više nemate vremena za spontane akcije i želite struktuirano i isplanirano vreme i potrebno vam je da partner bude pouzdaniji i odgovorniji.

Vodite teške razgovore i pregovore i uspostavite nove dogovore i granice.

Pitanje o rešavanju sukoba u zdravom partnerskom odnosu

Da biste održavali zdarv partnerski odnos, morate naučiti da se sukobljavate, odnosno da se ne svađate, već da raspravljate i da se u raspravi fokusirate na identifikovanje problema i pronalaženje rešenja, umesto na optuživanje, prebacivanje krivice i kažnjavanje „prestupnika“. Najbolje što oboje možete učiniti za svoju vezu je da se zaustavite kada stvari postanu usijane i prete da se otmu kontroli i da uzmete pauzu za hlađenje glave, kako biste se setili da ste zajedno u tome i da treba da se udružite u rešavanju problema. To verovano znači da morate pošteno priznati svako svoj deo i doprinos problemu – jer, za ples je potrebno dvoje. Na primer, ako smatrate da je partner neodgovoran, razmislite na koje načine ste ohrabrivali, pokrivali ili zanemarivali njegovu neodgovornost – i shvatićete da ste deo problema i da niste pomogli partneru da uvidi svoj problem i radi na njemu.

Pitanja o tome šta ne dobijate jedno od drugog

Ovo je teško pitanje, ali potrebno je da razmislite o njemu i da ga postavite partneru, kako biste zajedno naglas razmišljali – da li postoji nešto što ne dobijate jedno od drugog, oblast u kojoj se osećate neviđeno i necenjeno? Jer verovatno postoji. I verovatno znate šta je to, ali radije ignorišete. Ili možda ne znate koliko to partnera vređa i koliko mu smeta.

Pokretanje ovog pitanja je iniciranje razgovora koji ćete voditi u nastavcima, verovatno neko duže vreme. Svi parovi su krivi za uzimanje jedno drugog zdravo za gotovo i svi plaćaju danak. Ne čekajte da naplata dođe u vidu drame nakupljenog ogorčenja, izdaje i prevare, već postavite važna pitanja i bavite se njima. Na taj način održavate zdrav partnerski odnos, ali još važnije – sazrevate i rastete, kao ličnosti i kao par.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Preporučeni sajt

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje