Savjeti psihologa: Najbrži način da prebolite raskid

LIFESTYLE

Većina ljudi poslije raskida prođe kroz emocionalno vrlo bolnu fazu preispitivanja, žaljenja za prošlošću i prisjećanja lijepih trenutaka kojima dodatno sebi otežava sitauciju. Ali, kako vrijeme prolazi, počinjete da prihvatate realnost i želite da krenete dalje. Ipak, to u nekim situacijama mogu da otežaju neraščišćeni odnosi, i potreba da se ipak nekako održi bilo kakav vid kontakta sa bivšim partnerom.

Kako sebi da olakšate sve ovo?

Pa… princip je prilično jednostavan, mada ne i lak, istini za volju. Sve što treba da uradite je da prekinete svaki kontakt sa bivšim partnerom. Dakle, nema poruka u gluho doba noći, nema poziva, nema mailova, nema provjeravanja njenog ili njegovog naloga na društvenim mrežama. Nema “slučajnog” prolaženja pored zgrade u kojoj vaš bivši partner stanuje ili radi.

Ako vam nije na vidiku, lakše ćete preboljeti.

“Sve dok ste na bilo koji način u kontaktu, čak i posredno, provjeravanjem profila na društvenim mrežama, recimo, vi i dalje razmišljate o toj osobi sve vrijeme. Potrebno vam je da to sasvim prekinete, bar na neko vrijeme, dok ne uspostavite ponovo kontrolu nad svojim emocijama, koje su poslije raskida vjerovatno uzburkane”, objašnjava psihoterapeut i stručnjak za veze Trina Leki za Elite Daily.

Ako je potrebno da bivšeg blokirate na društvenim mrežama da biste to postigli, učinite tako, savjetuje ona.

Neće vam biti lako da to učinite, naročito ako ste dugo bili zajedno i imali naviku da se svaki čas čujete ili dopisujete, ali tako je najpametnije za vas.

Ovo ne znači da nećete biti tužni tokom tog perioda bez kontakta, naprotiv. Tugovaćete, ali ćete takođe povratiti snagu, samopoštovanje i samopouzdanje.

Raskid veze obično donosi i mnogo više slobodnog vremena. Iskoristite to vrijeme kao neočekivani “poklon”. Radite ono što volite, viđajte se sa prijateljima ili se posvetite učenju nečeg novog što vas je oduvijek zanimalo.

Takođe, to je dobar trenutak da razmislite o sebi, onome što želite, da radite na svom samopouzdanju. I da naučite nešto jako važno… Jedina osoba koju ćete uvek “imati” ste vi sami. Posvetite se sebi, zato. Vaš život biće nevjerovatan, sa partnerom ili bez njega. To nemojte nikad da zaboravite.

Izvor: mondo.rs Foto: Thinkstock

Izvor

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.