Tajna života je da odvojiš vrijeme za ljude koje voliš, prije nego vas život odvoji jedne od drugih. – Starac otkriva tajnu života

Životni stil


Jednog sunčanog popodneva, dok sam šetao parkom, primijetio sam starca koji je sjedio na klupi i gledao u daljinu. Bio je tih i smiren, ali njegov izraz lica govorio je mnogo više od riječi. Prišao sam mu i započeli smo razgovor. Njegove riječi i mudrost koju je dijelio ostale su duboko urezane u moje srce.

„Tajna života,“ započeo je starac, „je da odvojiš vrijeme za ljude koje voliš, prije nego vas život odvoji jedne od drugih.“ Njegove riječi bile su jednostavne, ali su nosile duboku istinu koju mnogi od nas često zaboravljamo u užurbanom ritmu svakodnevnog života.

Starac je nastavio pričati o svom životu, o ljudima koje je volio i koje je izgubio. Govorio je o vremenu koje je provodio s obitelji, prijateljima i dragim ljudima. „Najvrjednije uspomene koje imam,“ rekao je, „nisu materijalne stvari, nego trenuci provedeni s ljudima koje volim. Smijeh, suze, zajednički obroci i jednostavni razgovori – to su stvari koje ostaju u srcu.“

Prečesto se događa da smo toliko zauzeti poslom, obavezama i svakodnevnim brigama da zaboravimo na one koji su nam najvažniji. Propuštamo prilike da provodimo vrijeme s roditeljima, djecom, partnerima i prijateljima, misleći da ćemo to učiniti kasnije, kada budemo imali više vremena. No, život je nepredvidiv i te prilike mogu nestati prije nego što to shvatimo.

„Gledao sam kako ljudi koje volim odlaze,“ rekao je starac s tugom u očima. „Neki su umrli, neki su se preselili daleko, a neki su jednostavno nestali iz mog života zbog nesporazuma i svađa. Naučio sam na teži način da ne smijem uzimati vrijeme zdravo za gotovo.“

Njegove riječi su me potakle na razmišljanje. Koliko često smo zaista prisutni u trenutku? Koliko često uzimamo telefone, gledamo televiziju ili se bavimo drugim stvarima dok smo s našim najdražima? Ponekad je potrebno samo nekoliko minuta da se posvetimo nekome, da ih saslušamo i da im pokažemo koliko nam znače.

Starac je završio svoju priču s osmijehom i rekao: „Ako želiš biti sretan i ispunjen, odvoji vrijeme za ljude koje voliš. Ne čekaj posebne prilike ili praznike. Svaki dan je prilika da izraziš ljubav i zahvalnost.“ Njegove riječi bile su lekcija koja mi je promijenila pogled na život.

Od tog dana, trudim se svakodnevno pokazivati ljubav i pažnju ljudima do kojih mi je stalo. Jer život je kratak, a ljubav je ono što nas čini bogatima. Kao što je starac rekao, tajna života je jednostavna: odvoji vrijeme za ljude koje voliš, prije nego vas život odvoji jedne od drugih.

odmorimozak

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje