Da li treba izbjegavati seks tokom “onih dana” tj. menstruacije ?

Životni stil

Za mnoge partnere je ova tema, ma koliko bili bliski, neugodna, pa čak i tabu, te za onih dana u mjesecu izbjegavaju seksualne aktivnosti. Jesu li u pravu ili griješe, saznajte u nastavku teksta.

O seksu za vrijeme ženina menstrualnog krvarenja se vrlo malo priča i oko njega vladaju mnoge predrasude. No, postoji i određeni dio parova kojima to ne predstavlja nikakav problem – njih 20%, prema jednom istraživanju, prakticira seks i za vrijeme menstruacije, a oko pola ispitanika (kako muških, tako i ženskih) nema ništa protiv toga. Kako ne biste bili u zabludi i gajili i dalje predrasude, ali i znali sve mane i prednosti seksa za vrijeme menstruacije, usvojite nekoliko bitnih informacija. U svakom slučaju, liječnici vam daju zeleno svjetlo, a na vama i partneru je da odlučite. Jedina iznimka je kod onih žena koje su sklone upalama reproduktivnih organa. Tijekom menstruacije oni su znatno osjetljiviji, pa je mogućnost infekcije veća.

Jači libido i kraća menstruacija

Seks u vrijeme menstruacije zna biti naročito ‘napet’ ženama budući da žene u toj fazi ciklusa imaju jači libido. Treći dan ciklusa raste razina hormona estrogena i testosterona koji jačaju spolnu želju. Stoga se nemojte ustezati zbog misli kako je to nehigijenski, neprikladno, neugodno i slično. Isto tako, nemojte se brinuti ako se skrati vrijeme krvarenja, jer seksualne aktivnosti i orgazam pojačavaju ljuštenje endometrija odnosno izbacivanje menstrualne krvi.

Problem s higijenom

Mnogi se pravdaju da ne žele seks tijekom menstruacije jer je manje higijenski. Naročito muškarcima to može biti neprivlačno. Tijekom jednog ciklusa žena gubi oko 65 ml krvi, što doista nije velika količina. Usto, menstrualna krv je čišća nego neke druge tjelesne tekućine. Liječnici savjetuju, naročito ako je krvarenje jače, da možda izbjegavate seks drugi ili treći dan te da vodite računa o higijeni u smislu da se tuširate prije i poslije odnosa i da koristite misionarsku pozu i ručnik koji ćete staviti ispod.

Mogućnost začeća

Ovdje je potreban oprez jer možete zatrudnjeti tijekom spolnog odnosa u tom razdoblju. Muški spermij naime može preživjeti u tijelu žene nakon ejakulacije i do sedam dana pa se oplodnja ipak može dogoditi. Također, kod žena koje imaju nepravilan ciklus mogućnost trudnoće je veća u ovim danima.

Bolovi tijekom snošaja

Neke žene izbjegavaju seks tijekom menstruacije zbog velikih bolova. A upravo bi ga zato trebale prakticirati. Seksualne aktivnosti će djelovati blagotvorno na grčenje mišića i bolove uzrokovane njima jer će se usljed gibanja mišići opustiti i neće biti napeti, a usljed orgazma otpustiti endorfin i dopamin koji djeluju kao prirodni analgetici i daju osjećaj zadovoljstva.Izvor

Da rezimiramo:

Prednosti

Liječnici kažu – samo izvolite

Ako je pacijentici seks za vrijeme menstruacije ugodan i ne osjeća bolove – seks za vrijeme menstruacije je sasvim prirodna stvar, kaže dr. Tara Reid iz Medicinskog centra za žensku seksualnost iz New Yorka. Pritom ne treba brinuti oko eventualne tamne krvi i ugrušaka, to je samo starija krv i stanice endometrija koji se oljuštio. Ipak, kako bi izbjegli velika krvarenja, najbolje se suzdržavati od seksa prvi ili drugi dan mjesečnice, ovisno o tome koji je obilniji za ženu, piše Huffington Post. 

Pomaže kod grčeva

Tijekom orgazma tijelo otpušta endorfine i dopamin koji djeluju kao prirodni analgetici, umjesto onih farmaceutskih koje bi žena eventualno pila zbog bolova.

Može skratiti menstruaciju

Sa svakim orgazmom kontrakcije i grčevi ubrzavaju ljuštenje endometrija, što se normalno događa za vrijeme menstruacije, pa seks može skratiti menstruaciju ubrzavanjem procesa izbacivanja krvi.

Velik broj žena u tim danima ima jači libido

Kod žena s urednim menstrualnim ciklusom, trećeg dana ciklusa obično rastu razine hormona testosterona i estrogena, koje upravljaju spolnom željom. Zbog toga je kod velikog broja žena libido tih dana pojačan.

Nedostaci

Neuredan je

Realnost je kako će pri seksu s menstruacijom biti krvavih mrlja, zbog toga se savjetuje ispod tuša ili pak na krevetu, ali s ručnikom.

Ograničene poze

Zbog krvarenja, najčešće se prakticira misionarska poza u kojoj je muškarac gore, a žena manje-više statična.

Ne štiti od trudnoće

Velik broj ljudi pogrešno vjeruje kako za vrijeme menstruacije nema rizika, no velik broj djece je začet upravo tom logikom. To se osobito odnosi na žene koje nemaju pravilne cikluse.

Problematičan je kod čestih upala

Kod žena sklonih raznim upalama, stijenke maternice i općenito tkivo je znatno ranjivije zbog čega može doći do pogoršanja infekcije ili njenog ponovnog javljanja.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje