Uklonite alergene iz svog doma pomoću prirodnih sredstava za čišćenje

Životni stil

S dolaskom toplijeg vremena domaćice najčešće kreću u generalno čišćenje svog doma od prljavštine koja se nakupila tokom dugih, hladnih mjeseci. Ove godine možete prirodnije pristupiti proljetnom čišćenju pomoću sljedećih savjeta i trikova.

S dolaskom toplijeg vremena domaćice najčešće kreću u generalno čišćenje svog doma od prljavštine koja se nakupila tokom dugih, hladnih mjeseci. Ove godine možete prirodnije pristupiti proljetnom čišćenju pomoću sljedećih savjeta i trikova.

Temeljito čišćenje doma može pomoći u eliminiranju alergena i sprečavanju novih alergija. Sezona alergija može trajati cijelu godinu za one koji su osjetljivi na alergene u zatvorenom prostoru, ali se stanje može pogoršati u proljetnim mjesecima kada polen postane problem. Važno je ukloniti alergene iz kuće tako da možete voditi zdrav i aktivan način života.

No, problem je u tome što mnogi tradicionalni hemijski čistači pogoršavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i povećavaju rizik od hroničnih respiratornih bolesti i napada astme, prema American Lung Associationu.

Rastvorite sodu i sirće

Možete iskoristiti ovo jednostavno sredstvo kako biste efikasno pročepili odvode, pomoću sode i sirćeta napravite pastu za ribanje unutrašnjosti vaše peći, frižidera, pa čak i keramike te kade i WC šolje.

Pospremite ostavu

Proljetno čišćenje je više od uklanjanja prašine i prljavštine. To također podrazumijeva i uklanjanje nepotrebne hrane i reorganizaciju prenatrpane ostave. No, ne bacajte svu hranu i probajte izdvojiti smrznute prehrambene proizvode koje možete kasnije potrošiti.

Napravite neabrazivno sredstvo za čišćenje

Ukoliko napravite sredstvo za čišćenje od tartara te vode ili sirćeta možete vrlo jednostavno očistiti teško dostupne površine. Ovo se posebno odnosi na sve površine od nehrđajućeg čelika, aluminijske posude, sjajne bakrene posude te escajg.

Voda

Uprkos svemu prethodno nabrojanom, ne biste smjeli zanemariti čudesnu moć vode. Uz odgovarajuću opremu, možete koristiti vodu za čišćenje većine površina u vašoj kući bez ostavljanja tragova od tradicionalnih hemijskih sredstava za čišćenje, prenosi KTAR.

https://www.klix.ba/lifestyle/kucaiured/uklonite-alergene-iz-svog-doma-pomocu-prirodnih-sredstava-za-ciscenje/190315159


Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje