Da li med može da “izleči” alergije

MAGAZIN

Proleće samo što nije, što znači sunce svuda oko nas, trava sve zelenija, pupoljci na sve strane… a za osobe koje pate od alergija, to znači i nos koji curi, kijanje…

Sa dužim danima i lepšim vremenom i sezonske alergije pomaljaju svoje “ružno lice”. Ako vas muče neprijatni simptomi svakog proleća, verovatno su vam se smučili i lekovi i sirupi, pa biste možda probali nešto malo prirodnije.

Med na primer. Često se može čuti da “lokalni” med može da pomogne u ublažavanju simptoma polenskih alergija, jer navodno izlaganje malim dozama polena na koji vaš organizam burno reaguje može da vas učini imunim na njega.

Da li ovaj “trik” radi? Pa, nemamo baš dobre vesti.

“Iako je generalno zdrav i odličnog je ukusa, med neće izlečiti osobe koje pate od polenskih alergija, iako sadrži polen”, kaže za Women’s Health imunolog dr Dejvid Erstajn.

Med lokalnih proizvođača sadrži polen biljaka koje rastu u okruženju, ali on ne sadrži čestice polena koje izazivaju sezonske alergije (polen drveća, trave), tako da neće ublažiti simptome alergija time što će vam pomoći da stvorite “imunitet”.

Dakle, ako patite od alergija, nemojte se oslanjati na med. Ali, ima nekih stvari koje možete da uradite da ublažite simptome i olakšate sebi “preživljavanje”.

AKO PATITE OD ALERGIJA…

…PERITE KOSU SVAKE VEČERI. Ovo jeste mala komplikacija u vašoj dnevnoj rutini, ali sezona alergija ne traje večno. Kad ste napolju tokom dana, na površini vašeg tela, i naročito na kosi skupljaju se čestice polena i drugih alergena. Ako onda uveče odete na spavanje, bez pranja kose, oni će se preneti i na jastuk i praktično ćete spavati u oblačiću “neprijatelja”, što će znatno pogoršati simptome.

“Pre spavanja obavezno se istusirajte i operite kosu, svake večeri, bez izizetka”, savetuje dr Dejvid Stukus, alergolog i portparol Američkog udruženja za alergije, astmu i imunologiju.

… NE OSTAVLJAJTE VRATA I PROZORE OTVORENE PREKO DANA. Vaš dom treba da bude vaše “utočište”. Ako su vam prozori stalno otvoreni, praktično želite dobrodošlicu alergenima, upozorava dr Ferer. Izluftirajte kuću rano, rano ujutru i kasno uveče, kad je nivo alergena u vazduhu nešto niži.

… REDOVNO ČISTITE FILTERE KLIMA UREĐAJA. Polen i alergeni se talože na ovim filterima, ako patite od alergija morate ih prati svakog dana, ukoliko koristite klima uređaj.

… VODITE RAČUNA O GARDEROBI. Ako provodite vreme napolju, naročito ako idete u prirodu, presvucite se čim uđete u kuću, a garderobu koju ste nosili operite. Kao i kosa i koža, i odeća je zgodno “skladište” alergena. Ako se ne presvučete odmah, oni će se sa vaše garderobe preneti i na nameštaj, a onda ste “nadrljali”.

… IZUJTE SE ČIM UĐETE U KUĆU. Iz istog razloga – da ne biste svuda po stanu raznosili sitne “neprijateljske čestice”. Podove brišite svakog dana, a tepihe redovno usisavajte.

… POČNITE TERAPIJU DA UZIMATE NA VREME. Ako lekove počnete da uzimate tek kad osetite teže simptome, oni neće biti toliko efikasni. Na prvi znak smetnji, počnite sa terapijom. Dobra ideja je i redovno ispiranje nosa slanim nazalnim sprejevima, jer ćete tako ukloniti alergene koji se zadržavaju na dlačicama u nosu i pogoršavaju vam simptome “iznutra”.

http://mondo.rs/a1172902/Magazin/Zdravlje/Alergije-na-polen-sezonske-alergije-da-li-med-pomaze.html

 


Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.