Ako niste kao njegova mama, onda ništa

LIFESTYLE

 

Istraživanja pokazuju da je 64 odsto muškaraca u vezi sa partnerkom koja deli važne osobine sa njihovom majkom. Rezultati su otkriveni nakon testa ličnosti koji je kreirao eharmony, a kojim su izvršene psihološke procene muškaraca, njihovih partnerki i majki.

 

 

pixabay.com

Foto: Ilustracija

Istraživanjem je upoređeno 18 ključnih osobina majki i partnerki njihovih sinova, pre nego što je izračunat prosek sličnosti.

Nivo tolerancija – poštovanje i prihvatanje tuđeg mišljenja, bez obzira na razlike – na vrhu je osobina koju žena mora da deli sa majkom svog partnera.

Muškarcima je jako važno da se stav njihove partnero o monogamiji slaže sa stavom njihove majke o toj temi, ali im je bitno i da imaju empatije.

– I ovo naše istraživanje potvrđuje otkrića evolutivne psihologije. Dobro je poznato da nas privlače ljudi sa kojima delimo slične osobine, a tražimo i osobu sa kojom u izvesnoj meri možemo da repliciramo odnos koji smo imali sa roditeljima – kaže stručnjak za veze Rejčel Lojd.

– Pošto su mame te koje od samog početka života brinu o nama, nije iznenađenje što muškarce privlače žene koje dele slične vrednosti sa njihovim majkama. Od toga da su odrasli u kući punoj tolerancije, do toga da im je majka uzor kada je reč o saosećanju, muškarce privlače žene koje predstavljaju te iste vrednosti i osobine – objašnjava ona.

Muškarcima je najvažnija da njihova odabranica deli sledeće osobine sa njihovom majkom: stav prema monogamiji, saosećajnost prema problemima drugih, privrženost (da umeju da izraze svoja osećanja), altruizam (nesebičnost i pomaganje drugima), tolerancija, odnosno dopuštenje drugim ljudima da slobodno izražavaju svoja mišljenja i osećanja.

Sa druge strane, ovo istraživanje pokazuje i da muškarci čije su majke izrazito religiozne, emocionalno nestabilne, ekstrovertne i vrlo “glasne” u izražavanju svog mišljenja, najčešće traže partnerke koje imaju osobine supotne ovim.

 

http://vesti-online.com/Ljubav-i-veze/Saveti/731602/Ako-niste-kao-njegova-mama-onda-nista

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.