Kako da izbegnete zamku toksične veze

LIFESTYLE

Pitate se zašto privlačite toksične partnere. Ili, kako da se klonite onih koji su pogrešni za vas. Ili, kako da izađete iz toksičnih odnosa i da ne zaglavljujete u njima godinama… Kako da promenite taj samouništavajući obrazac? Terapeuti predlažu da razmislite o tome šta vam partner donosi u život, na koji način vas unapređuje i čini boljom osobom, a zatim da se pozabavite pitanjem hemije i kompatibilnosti. 

Hemija ne predstavlja samo fizičku, već i intelektualnu i duhovnu privlačnost – radi se o tome koliko vam je druga osoba zanimljiva i podsticajna, kao i da li uživate u međusobnom dodiru i da li postoji telesna hemija. Ne možete imati pravu hemiju, dok ne osećate da postoji prava naklonost – a ona se tiče kompatilnosti. Kompatibilnost se odnosi na zajedničke vrednosti i ciljeve, zajedničku kultru i vrednosti. Ako imate hemiju, a nemate kompatibilnost, veza je manjkava. Ako imate kompatibilnost, a nedostaje hemija, takođe.

Ukoliko stalno ponavljate obrazac nepotpune ljubavi, možda imate nezavršena posla iz detinjstva, emotivno zatvaranje u odnosu na roditelja koji vam nije pokazao ljubav. Izbor toksičnih partnera ima veze sa vašom nesvesnom slikom idealnog partnera, na osnovu iskustva sa ljudima koji su vas odgajili i uslovili u detinjstvu. Tražeći idealnu vezu, podsvesno pokušavate da rekonstruišete slomljene aspekte svoje psihe, čemu su posebno sklone žene, uslovljene vaspitanjem i društvenim obrascima.

Ako ste sve ovo osvestili, pokušajte da sledite i praktikujete sledeća uputstva. 

Pronađite udobnost u samostalnosti

Mnogi pristaju na toksične veze, jer se boje kako će izaći na kraj sa slobodom. Obrazac glasi da morate biti deo para, da biste imali legitimitet. Rizikujte i pronađite udobnost u svojoj samostalnosti i sposobnosti. Istina je da vam ne treba niko da biste se osećali dobro i udobno – parovanje nije uslov za sreću, već izbor vaše sreće i zadovoljstva.

Prekinite nepovoljne ugovore

Svi pravimo takve ugovore, iz razloga komformizma, nesigurnosti, straha. Pokušajte ovako – napravite listu od deset karakteristika koje su vam od suštinske važnosti kod partnera, kao što su, recimo, vernost, odgovornost, strpljenje, promišljenost. Izaberite od tih desetak one koji su vam apsolutni prioritet i nemojte praviti nikakve kompromise sa tim. Jer, partner na koga ne možete da se oslonite i ko nije tu za vas, onda kad vam je potreban, ne dolazi u obzir.

Izvor