Otkrijte navike parova koji imaju odličan seksualni život!

Životni stil
Odlican seksualni zivot

Seks ne mora da bude savršen i da “izgleda” holivudski, ali ako želite odličan seksualni život otkrijte navike parova koji su to već postigli!

John Gottman, američki psiholog koji je cijelu karijeru posvetio istraživanju bračnih odnosa, sa suprugom Julie Schwartz Gottman (psihološkinjom) osnovao je Institut za pomoć parovima. Njihov cilj je da pomognu parovima koji su u dugim vezama da poboljšaju svoj seksualni život.

Navike parova koji imaju odličan seksualni život

U intervjuu za “Psychology Today” John i Julie pričali su o tome kako parovi u dugim vezama mogu raditi na poboljšanju svog seksualnog života.

“Ono što me impresioniralo prilikom analize toga šta je potrebno za sjajan seksualni život, kako se romansa i strast održavaju na životu u vezi te kako se njeguje seksualna želja – jeste da je riječ o vrlo jednostavnim stvarima”, rekao je John za Psychology Today.

Inače, u knjizi The Normal Bar predstavljeno je ovo istraživanje provedeno na 70.000 parova u 24 zemlje širom svijeta.

“Iz nje sam uspio izdvojiti navike parova s dobrim seksualnim životom i u pitanju su vrlo jednostavne stvari. Svaki dan govore jedno drugom da se vole i zaista to misle. Poljubiće jedno drugo strastveno bez ikakvog povoda. Međusobno daju komplimente. Jedno drugome pripremaju romantična iznenađenja. Izlaze na ‘dejtove’. Često se maze. Izražavaju nježnost i u javnosti. Ovo nije naučna fantastika. Tajna dobre seksualne veze je u tome da doslovno ostanete u fizičkom dodiru jedno s drugim”, rekao je dr Gottman.

Pogrešna očekivanja od seksualnog odnosa

Julie je napomenula kako su parovi često pod pritiskom jer imaju pogrešna očekivanja od seksualnog odnosa.

“Ljudi misle da seks mora biti savršen i izgledati holivudski. Oko vas mora frcati vatromet dok na nebu, ispod mjeseca, sjaje zvijezde. To jednostavno nije realno. Seks mora biti samo ono što vi želite da bude. Ne mora uvijek biti ni savršen ni romantičan. Ta spoznaja parovima daje slobodu da budu ekspresivni i kreativniji u krevetu”, zaključila je.

ljepotaizdravlje.ba

sasilsolutions / iStock via Getty Images Plus

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje