Problemi sa kojima se najčešće suočavaju uspešne žene u vezama

Životni stil

Veoma uspešne žene u vezama imaju iste emocionalne potrebe kao i svi ostali – žele da budu voljene i prihvaćene, da se osećaju bezbedno i da pronađu smisao. Kao većina ljudi, one nisu baš uspešne u tome.

Razlika je što one to uviđaju i ulažu svu snagu da to poprave, a ipak ponavljaju obrasce koji doprinose njihovoj patnji.

Ne postoje neki univerzalni standardi za žene sa visokim postignućima i mnoge uspešne žene sebe ne doživljavaju tako. Međutim, one rešavaju probleme, orijentisane su na akciju i veruju da mogu promeniti stvari u svom životu. Takođe veruju da i drugi to mogu i podržavaju ih u tome – rado im pružaju pomoć. Možda sebe ne smatraju ambicioznim, ali kada pogledate njihov život, jasno vidite njihovu motivaciju i proaktivan stav u životu.

One najverovatnije imaju dostignuća iz školskih dana i sa radnog mesta, ljudi ih uglavnom doživljavaju kao snažne, otvorene, samouverene i kao da se sa lakoćom kreću kroz život – kao da imaju manje problema od ostalih, jer se ne žale i ne kukaju, već su fokusirane na ono što mogu da urade. Uspešne žene u vezama kao i u svim ostalim oblastima svog života žele da žive na svoj način, maštaju da predstave svetu svoje stvaralaštvo (ako još nisu), imaju visoku kognitivnu svest da uvide svoje bolne tačke i obrasce i pokušavaju da ih razumeju, reše i prevaziđu.

Zašto se uspešne žene u vezama bore sa emocijama

Ništa nije dovoljno dobro

Uspešne žene su postigle sve što jesu, zato što se nikada nisu zadovoljile manjim od najboljeg. Uvek su vredno radile i bile prepoznate po tome. Iako im je to pomoglo da se ostvare u školi, na poslu, u kreativnim projektima, traganje za boljim, koje dolazi iz osećaja da nikada ništa nije dovoljno dobro, uzima svoj danak u odnosima, kako ličnim, tako i profesionalnim.

Kada na poslu nešto nije dovoljno dobro, one žele da to urade ponovo, ali kada to isto počnu da rade sa ljudima, ili sa sobom (što sve uspešne žene u vezama rade, iako toga nisu uvek svesne), onda postaje komplikovano. Niko ne želi da bude popravljen i unapređen, već da bude prihvaćen takav kakav je.

Trka sa vremenom

Uspešne žene su podstaknute da se utrkuju sa vremenom, a to je izvodljivo neko vreme, dok ipak ne postane uzaludno. Mnoge uspešne žene u vezama ili u potrazi za vezom, smatraju da do trenutka u kome se nalaze nisu uspele da ostvare ili urade ono što je trebalo. Možda nisu uspele da zasnuju porodicu i veruju da im vreme ističe, ili su frustrirane što još uvek nisu našle kompatibilnog partnera i ogorčeno se pitaju kada će se to desiti – u staračkom domu?

Vreme je dogovoren koncept, koji je ipak različit za sve. A pravo vreme je za svakoga drugačije. Istina je da mladost i reproduktivno doba prolaze, ali istina je i da su se granice pomerile i da mnoge žene prvi put rađaju i posle četrdesete.

Visoki standardi uspešnih žena

Uspešne žene u vezama i u drugim oblastima života imaju visoke standarde i nezadovoljne su i ljute kada ih drugi ne ispunjavaju. To obično dovodi do toga da same obavljaju sav posao, jer će to uraditi bolje. Na poslu, preuzimanje previše zadataka i odgovornosti dovodi do iscrpljenosti i sagorevanja, a kada u vezi obavljaju sav emocionalni i psihološki posao, na kraju se osećaju prazno i usamljeno. U oba slučaja, osećaju da njihovi napori nisu dovoljno cenjeni. Ovo potkrepljuje uverenja da niko nije dovoljno dobar i da ne ispunjava njihove osnovne standarde. Međutim, njihovi osnovni standardi uopšte nisu osnovni – jer one traže više od dobrog i prhvatljivog.

Uspešne žene u vezama i strah od napuštanja

Mnoge uspešne žene u vezama prepoznaju strahove ispod svojih napora i nastojanja – da će biti odbačene, da će biti razotkrivene kao „lažnjaci“ (sindrom varalice), da će biti napuštene i ostati same.

One se suočavaju sa svojim strahovima, ali na način borbe, a ne kroz prihvatanje – nastoje da ih pobede, da ne bi bile viđene kao slabe ili previše emotivne ili previše zahtevne. Kao rezultat toga što ne izražavaju svoje potrebe, osećaju se nezadovoljno i neispunjeno.

Rizik od poklanjanja poverenja

Kada podelite svoje strahove postajete ranjivi – a uspešne žene u vezama teško sebi dozvoljavaju ranjivost, jer strahuju da bi mogle da budu iskorišćene, odbijene, razočarane. Šta ako partner prestane da ih voli, jer su pokazale slabost? One nemaju poverenja ni u koga, osim u sebe. Zato se ustežu da traže pomoć i nastoje da zadrže kontrolu. Što manje međuzavinsoti ostvaruju, to su veće šanse da se osećaju neviđeno, nesaslušano i neshvaćeno.

Druga strana odgovornosti

Uspešne žene preuzimaju odgovornost za svoje postupke i ispunjavaju svoje obaveze – druga strana te medalje dovodi do toga da osećaju stalan pritisak i teret svojih „treba“ i „moram“. Strahuju da ne ispuste loptu, da ih sopstvene odgovornosti i dužnosti ne bi slomile, ali najgore od svega je što one gotovo nikad ne ispuštaju loptu, a ipak ih sopstvene odgovornosti slamaju, jer im nikada ništa nije dovoljno dobro, ni kod drugih ni kod sebe.

Šta žele uspešne žene u vezama

One žele isto što i svi – da budu viđene, voljene, zbrinute, da se osećaju važno, dostojno, slobodno, zdravo i ispunjeno. Da budu u stanju da zaista vole i prihvataju sebe, da prihvataju druge i da prihvataju sve što im se dešava u životu.

Uspešne žene u vezama bi želele da su sigurne i ukorenjene u sebe, da imaju poverenja, da slobodno vole i da se opuste, da budu u dobrom odnosu sa sobom, da se oslobode obrazaca u kojima se osećaju zaglavljeno i da nastave da rastu i da se razvijaju.

One aktivno rade na tome – isprobavaju razne vrste samopoći, čitaju, prate stručne i motivacione sadržaje na društvenim mrežama, idu na terapiju, učestvuju u radionicama, nastojeći da izgrade veštine koje su im potrebne da upravljaju svojim životom na način koji ih oslobađa i ispunjava. Nastoje da promene narativ, rade na telu, bave se duhovnim praksama i dubokim unutrašnjim radom, koji nadilazi ispravnost i greške kognitivnog uma.

Pokušavaju sve što je dostupno, da bolje upoznaju sebe i trude se da se promene i da budu malo nežnije prema sebi ako im to ne ide baš dobro. One nastavljaju da uče, pa čak i kad im ne ide najbolje, inspirišu sve oko sebe da i sami rade na sebi, da stiču uvide i razbijaju obrasce.

Naslovna fotografija: instagram.com/mysecretavenue

Brankica Milošević

Pročitaj ostatak

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje