Možete li u vezi pronaći isceljenje svojih trauma i emocionalnih povreda

Životni stil

Sve što nas upućuje na unutrašnji rad, implicira da bi trebalo da ga obavljamo sami – svi imamo loša iskustva, duboke povrede i traume i svoj emocionalni prtljag unosimo u veze koje stvaramo. Da li bi trebalo uopšte da budete u vezi, dok imate nerazrešene traume? Da li je uopšte moguće pronaći emocionalno isceljenje u vezi?

Ovo su važna i kompleksna pitanja, pa je potrebno da ih dublje razmotrite i razmislite o njima, jer emocionalno isceljenje je moguće u vezi i zajedničkom rastu, kao što je moguće i produbljvanje unutrašnjih povreda. Od vas zavisi – od toga koliko razumete svoje traume i okidače, koliko ih vaš partner razume, koliko dobro razumete svog partnera i njegovu istoriju , koliko ste oboje voljni i spremni da zajedno radite ne emocionalnom isceljenju.

Prtljag iz prošlosti i emocionalno isceljenje

Osvešćenje obrazaca i komunikacija

Svako unosi u vezu emocionalni prtljag, lakši ili teži, bilo da se radi o konkretnim traumatskim događajima, ili o nevidljivim odsustvima i uskraćenostima. Za zdrav odnos, potrebno je da oba partnera individualno traže emocionalno isceljenje za svoje povrede, dok jedan drugog podržavaju najbolje što mogu.

Emocionalna trauma se stvara kada se unutar važnog odnosa javi prekid veze i to je nešto što se obično dešava u odnosu sa roditeljima (primarnim negovateljima) i što dovodi do prekida veze sa samim sobom. U svakom sledećem emocionalnom odnosu u odraslom životu, javlja se tendencija da se ponavljaju obrasci veza formiranih u detinjstvu (do sedme godine).

Bliski odnosi mogu biti portali isceljenja, koje dolazi kada se u odnosu izgradi povezanost – sa sobom i sa drugom osobom.

Romantični kao i platonski odnosi mogu pomoći da prođete kroz nezdrave obrasce iz prošlosti, da ih osvestite i prevaziđete. Svesnost o tome šta se dešava u vama u vezi, prvi je korak ka emocionalnom isceljenju. Da li ste zadovoljni svojom situacijom, ili se sa nečim borite, da li ste nesigurni, očajni, bespomoćni? Šta je vaša istina, u ovom trenutku? Kada postanete svesni da se u vama dešava nešto drugo, da u vezi doživljavate nešto dublje, što odnos „provocira“, nešto što ne možete jasno da vidite, postajete svesni svojih misli, emocija, postupaka i reakcija – počnete da posmatrate sebe. To je početak odluke da zaronite dublje u sebe i bavite se unutrašnjim radom.

Razumevanje obrazaca razmišljanja, emocionalnih krugova i spirala, reakcija na osećanja, okidača, duboko ukorenjenih narativa, prisustva unutrašnjeg kritičara koji vas vuče na dole, načina na koji doživljavate sebe – početak je vašeg unutrašnjeg rada.

Da biste pronašli emocionalno isceljenje u vezi, dok bolje upoznajete sebe i istražujete svoje potrebe i želje, počnite da ih prenosite partneru i da komunicirate o svojim uvidima. Takođe, istražite i postavljajte granice oko stvari koje vam ne odgovaraju, pogađaju vas i zabrinjavaju. Ni vaše potrebe neće biti ispunjene, ni vaše granice uvažene, ako ih najpre ne upoznate, a zatim iznesete i iskomunicirate u vezi.

Ova linija komunikacije treba da bude obostrana i uzvratna – važno je da i partner poznaje svoje potrebe i granice, da ih iznese i da ih razumete i uvažite. A to nije lako, naročito kada vam se potrebe i granice razlikuju i potrebno je da uložite svestan napor da stvorite i održite razumevanje i toleranciju.

Prepoznavanje okidača i emocionalno isceljenje

Okidači su situacije koje vas automatski vraćaju u prošlost i iskrivljuju stvarnosti – kad vas nešto „dirne u živac“ i reagujete ne razmišljajući, nesvesni onoga što se zaista dešava. A kada se emocionalno vratite na mesto povrede i traume, vi ne reagujete na ono što se dešava u sadašnjosti, već na ono što ste doživeli u prošlosti.

Zbog emocionalnog naboja, teško je videti da to nije zbog druge osobe, već zbog nečeg što je uvama nerešeno. Važno je da toga postanete svesni i da pri tom ne krivite sebe – niste zauvek osuđeni na taj scenario u vašem umu, ali je potrebno da naučite da ga prepoznajete i registrujete.

Vi ste vlasnik svog emocionalnog prtljaga, ali niste vi krivi što ga nosite i nije partner kriv što osećate njegov teret. Da biste se rasteretili, morate raspakovati taj prtljag i pretresti njegov sadržaj. U istoj je poziciji i vaš partner – i on treba da bude svestan svog prtljaga, dok vi odolevate iskušenju da preuzmete njegov teret, da mu olakšate i da ga popravite. Niko ne može i ne treba da popravalja partnera, već svako mora sam da radi sa sobom, dok istovremeno pruža partneru podršku u njegovom radu na sebi.

Ako pokušavate da preuzmete partnerov teret, ne podstičete njegovo emocionalno isceljenje, već produbljujete sopstvene povrede i uskraćujete partneru priliku da pogleda dublje u sebe i radi na svom izlečenju. Takođe, ovo može biti obrazac toksične veze koji ponavljate i koji treba da osvestite i prekinete.

Sklapanje sporazuma o podršci

Da biste postigli emocionalno isceljenje u vezi, važno je da sklopite sporazum o podršci, na koji se oboje voljno obavezujete. Redovno se bavite samoposmatranjem i samoispitivanjem i dogovorite se da redovno (jednom nedeljno, na primer), razmenite uvide i razgovarate o tome šta je potrebno da promenite i o čemu treba više da vodite računa. Sporazum o podršci uključuje praćenje dinamike veze i usklađivanje sa potrebama i granicama, koje su promenljive.

Vaše potrebe, želje, vrednosti, nastavljaju da se razvijaju, dok otkrivate unutrašnji svet – a dublja svest o sebi produbljuje odnos. Ono što vam je u vezi bilo potrebno prošlog meseca, ovog možda više nije isto.

Naslovna fotografija: instagram.com/taina.csg

Brankica Milošević

Preporučeni sajt

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje