Uobičajene zablude o biseksualnosti

Životni stil

Ako poznajete neke biseksualne osobe, ili ste i sami biseksualni, verovatno se suočavate sa raznim zabludama i štetnim stereotipima, kojih ima previše i kada su u pitanju heteroseksualni odnosi, a kamoli oblici seksualnosti koji odstupaju od norme. Ovo su uobičajene zablude o biseksualnosti. 

Biseksualce privlače žene i muškarci 

U osnovi da, ali polnost nije tako ograničena, niti je strogo binarna. Postoje osobe koje se ne uklapaju u binarnost, postoje transrodne osobe koje privlači „suprotan“ pol (muškarci koji se osećaju kao žene i pri tome vole žene, ili obrnuto). Seksualna privlačnost je spektar i ne postoji jedna vrednost koja važi za sve. Biseksualci mogu prosto biti otvoreni za različite vrste iskustava i odnosa sa osobama različitih seksualnih opredeljenja, koje nadilaze polarnost polnosti.

Biseksualcima su svi privlačni 

To je kao kada biste rekli da su heteroseksualnoj osobi privlačni svi koji su suprotnog pola. Svi imamo svoje preferencije, zasnovane na mnogim faktorima, od kojih su mnogi van naše kontrole, a ljudske vrednosti, intelektualna kompatibilnosti i hemija, igraju važnu ulogu u svim vrstama i oblicima odnosa.

Biseksualci nisu verni 

Ljudi pretpostavljaju da neko koga privlače osobe različitih polova, ne mogu da se opredele i da ne mogu da se posvete samo jednoj osobi (jednog pola), da nisu sposobni za monogamnu vezu. Ali to je ograničena pretpostavka, koja zanemaruje tolike heteroseksualne osobe koje varaju svoje partnere – monogamija nije rezervisana za heteroseksualnce, niti je zagarantovana u bilo kom odnosu. Vernost ima veze sa poverenjem i posvećenošću, a postoje i poligamni odnosi u kojima poverenje i osećanje pripadnosti uspeva da se održi.

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje