Oni koji vas vole, to će vam reći i pokazati

Životni stil

To je jednostavna činjenica, ali mi volimo da komplikujemo, jer su jednostvne istine često neprijatne i teraju nas da se suočimo sa realnošću koja nam uopšte nije po volji. Više volimo lažnu nadu, nego surovu istinu, i to je verovatno razumljivo, ali nije zdravo. Istina će vas povrediti trenutno, ali će vas osloboditi na duže staze, dok će vas lažna nada zarobljavati onoliko dugo koliko joj dozvoljavate.

Ako ste u poziciji da se pitate šta neko oseća prema vama, ako se osećate zapostavljeno, pitate se zašto nije nešto uradio (ili zašto je uradio), pitate se šta hoće od vas i kakve su mu namere, da li uopšte misli na vas i da li mu nešto značite – neprijatna istina je vrlo jasna. Čim morate da se pitate, znači da ne znate na čemu ste, a ako ne znate, onda verovatno niste ni na čemu, jer – onaj kome je stalo do vas, kome nedostajete i koji vam želi sve najbolje, naći će način da vam to kaže i pokaže. Kad vas neko voli, ne pitate se da li vas voli, nego to jednostavno znate.

Ali, kad vi volite osobu koja vam ne uzvraća na pravi način, nećete želeti da prihvatite jednostavan odgovor i zanemarićete ga i potisnuti, jer se nadate da bi ta osoba ipak mogla da vas zavoli i da vam uzvrati, ili se zavaravate da vas ona voli na svoj način. Održavajući takav odnos, vi pristajte na manje ljubavi, na loš tretman, na odnos u kome niste ispunjeni i zadovoljni, već živite od lažne nade. Možda ste sa nekim kome stalno morate nešto da opraštate i ko stalno obećava da će se promeniti, kaje se i izvinjava, ali nastavlja da vas povređuje i da pravi greške koje je obećao da više neće ponoviti. Da li je to način na koji se iskazuje ljubav i privrženost? Da li se vi tako ponašate kad nekog volite? Odgovor je bolno jasan i glasi NE. Kad silno želite da poverujte da neko želi da se promeni, da ste mu potrebni i da daje sve od sebe da prevaziđe svoje slabosti, ulažete silan napor da održavate iluzije, jer da ta osoba stvarno želi da se promeni, ona bi to uradila – zbog sebe, a ne zbog vas. A onaj ko je sposoban da voli sebe, u stanju je i da prepozna ljubav, da je iskusi i uzvrati.

Ako se trudite da održite neki odnos i prelazite preko svega što vam ne odgovara, iako to možda nisu neke drastične stvari i toj osobi nemate šta da zamerite (osim što ne oseća prema vama isto što i vi prema njoj), verovatno pokušavate sebe da promenite tako da se toj osobi više dopadate. To je takođe ulaganje napora u održavanje iluzije, jer vi pokušavate da budete nešto drugo, zato što se ovo što jeste, ne sviđa osobi koja se sviđa vama. Koliko god komplikovana i kompleksna bila, pitanja ljubavi su u suštini jednostavna – ili želite sa nekim da budete, ili ne želite.

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje