Empatične osobe ne rade ove stvari u vezi – ali ih narcisi rade

Životni stil

Empatične osobe su u stanju da izgrade snažne i autentične veze, za razliku od narcističkih i psihopatskih tipova, koji vas mogu očarati i probuditi snažna osećanja, ali nisu u stanju da uspostave ravnopravnu razmenu i neguju odnos.

Ako ste se već zaljubili i niste sigurni da li ste uleteli u vezu sa toksičnom osobom, lako ćete zaključiti upoređujući ponašanje partnera sa onim što empatične osobe rade, odnosno, ne rade u vezi.

Stvari koje empatične osobe ne rade u vezi

Ne obezvređuju ljude na koje se oslanjaju

Empatične osobe cene oslonac i podršku koju im partner pruža i imaju prirodan osećaj recipročnosti u odnosu na one sa kojima se povezuju. Narcisima nedostaje empatija, kao i osećaj stalnosti u odnosima i zato često obezvređuju i povređuju partnere, stavljajući svoje sebične interese i zadovoljstva ispred partnera i veze, zanemarujući ono što partner čini za njih. Većina empatičnih ljudi bi se osećala užasno, ako bi im partner prebacio da ga zanemaruju i ne poštuju, jer se oni maksimalno trude, a isto tako im je teško da shvate da neko za koga se toliko zalažu može da ih iskorišćava, ponižava i zanemaruje. Ali, narcisi rado i često ujedaju „ruku koja ih hrani“ i povređuju one koji ih vole i neguju.

Empatične osobe poštuju granice

Dok empatične osobe poštuju vaše granice i kad im kažete da vas nešto povređuje i uznemirava, one nastoje da to ne rade i da se koriguju, jer ne žele da vas uznemiravaju i povređuju. Narcisoidne osobe isto tako prestaju da rade nešto što vam smeta i na šta ste ih upozorili, ali samo nakratko. Zatim ponavljaju isto ponašanje, a kad ih opet upozorite, izvinjavaju se i iskupljuju, dok se ne umirite i zatim nastavljaju da teraju po svom.

Ako ste čuli onu izreku „normalnom je dovoljno reći jednom“, ona je potpuno primenljiva u ovom kontekstu, jer narcisu možete govoriti hiljadu puta, bez trajnog efekta. Ukoliko vaš partner stalno prelazi granice (iako obećava da će se „popraviti“) i već ste mu više puta davali priliku da se koriguje, vreme je da prekinete tu vezu, jer se on neće „popraviti“ ni ako mu date još hiljadu prilika.

Postni član i čitaj sve na sajtu

Ne pokušavaju da izazovu ljubomoru

Istraživanja pokazuju da narcisoidne i psihopatske osobe namerno izazivaju ljubomoru, kako bi stekle moć i kontrolu. Neki to rade kako bi se osvetili, a neki ranjivi narcisi to čine kako bi (na izopačen način) nadoknadili nisko samopoštovanje. Empatične osobe vas ne dovode u situaciju da se takmičite za njihovu naklonost i ne pokušavaju namerno da izazovu ljubomoru i nesigurnost – one čine sve da se osećate nezamenljivo i cenjeno.

Empatične osobe ne zloupotrebljavaju vašu ranjivost

Ispoljavanje ranjivost je vitalno za stabilne odnose, jer je tesno povezano sa poverenjem. Pokazujući svoju ranjivost, vi otkrivate nekome svoje bolne tačke, a kada to činite u vezi, ne očekujete da će voljena osoba zloupotrebiti vaše poverenje, već da će vas štititi i razumeti.

Narcisoidne i psihopatske osobe, međutim, neće oklevati da iskoriste vaše poverenje, vaše bolne tačke, traume i nesigurnosti, kako bi vama manipulisale ili vas omalovažavale. Na primer, ako joj se požalite da vas neka osoba ugrožava svojim ponašanjem, da spletkari protiv vas ili da vas je prijatelj izdao i povredio, lako se može desiti da narcisoidni partner počne da se druži i zbližava sa tom osobom. On će to učiniti iz zabave – da vidi kako ćete reagovati kad vam „utrlja so na ranu“.

Ne kažnjavaju vas ćutnjom i pasivnom agresijom

Empatične osobe se ne upuštaju u manipulativne taktike i ponašanja – ako žele nešto da rasprave, ako im nešto smeta ili su povređene, one iniciraju otvoren razgovor i dele svoje misli i osećanja otvoreno i sa integritetom. Oni slušaju i primaju povratne informacije i preuzimaju odgovornost za svoj deo nesklada u vezi.

Za razliku od njih, narcisi ne prihvataju odgovornost i nisu u stanju da vode konstruktivnu diskusiju i prime povratne informacije. Oni radije ignorišu sve što im se ne sviđa (a to je skoro sve što zahteva odgovornost), zatvaraju rasprave pre nego što uopšte počnu i kažnjavaju partnere ćutanjem ili pasivno-agresivnim komentarima i ponašanjem. I tako se ponašaju prema svima koji im daju povratne informacije o njihovom štetnom ponašanju, bez obzira šta su te osobe već učinile za njih.

Postni član i čitaj sve na sajtu

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Prvo objavljeno ovde

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje