Sigurni znaci da ste žrtva mikromanipulacije u vezi

Životni stil

Pored mikroprevare, u poslednje vreme se pojavio i termin mikromanipulacije – psihologija emotivnih odnosa se sve više bavi suptilnim momentima koji vezu čine toksičnom, nastojeći da prepozna koje su to zdrave granice koje su svakome od nas potrebne, kako da unapredimo partnerske odnose i da se nosimo sa svakodnevnim problemima i izazovima koje partnerstvo donosi. Ako ste stalno preispitujete i pitate se gde grešite u odnosu i stalno pokušavate da pronađete način da razumete bolje, da se postavite ispravno, da učinite više na jednom planu, moguće je da ste zapravo žrtva manipulacije. Možda u najvećem delu uopšte nije do vas, već partner manipuliše vama, veoma suptilno i vešto, koristeći se vašom sklonošću da osećate krivicu, vašom željom da date sve od sebe, vašim poštenjem i poverenjem. 

Zašto donosite neke odluke 

U odnosu sa drugom osobom, normalno je da se konsultujete kada donosite odluke, jer svako vaše ponašanje i pravac u kome krećete, utiče na vaše odnose i potrebno je da imate podršku partnera. Ali, zašto ste doneli te, a ne neke druge odluke? Zašto ste rešili da se udaljite od nekih svojih prijatelja? Zato što ste zaista shvatili da nemate mnogo toga zajedničkog sa njima, ili zato što ih vaš partner ne voli i doživljava ih kao pretnju? On  to verovatno nikada nije rekao i izrazio, ali je obeshrabrivao vaše druženje sa njima na mnogo sitnih načina – sabotirao je vaše dogovore, na način zbog koga niste mogli da se ljutite (veliki gest iznenađenja, baš onda kad ste planirali da se vidite sa prijateljima, ili neki problem u kome mu je potrebna pomoć) i niste mogli da posumnjate da je to manipulacija. Prosto, stvari su se tako nameštale. Možda ste prihvatili neka partnerova uverenja oko kojih je on veoma odlučan i krut, jer ne želite da ga nervirate, ne želite da mu se suprotstavljate, jer znate koliko bi vam snage i energije trebalo da postignete neki kompromis, ili koliko bi vam zagorčavao život, kad biste isterali svoje. Lakše vam je da se složite i prihvatite njegov stav kao svoj sopstveni. I ne pada vam na pamet da je on jako dobro svestan da će uvek biti tako, kad on ima „onaj pogled“ i kad nastupi tvrdo i nepokolebljivo. 

Osećate se nedovoljno sposobno 

Njemu se sviđa vaša slabost i on to izražava na suptilne načine i tako implementira u vaš odnos taj raspored moći – vama je on potreban i on se oseća jako dobro zbog toga. Uvek je na raspolaganju, spreman je da se „iscima“ za svaku sitnicu, zlatan je, brine se o vama i štiti vas na svakom koraku. I vi se polako pretvarate u osobu koja nije u stanju da zameni sijalicu, ili da organizuje svoj dan ispunjavajući sopstvene zadatke i potrebe, već sve podređujete njegovoj organizaciji, zadacima i potrebama. Pa on toliko čini za vas, i toliko uživa u toj pažnji koju mu pružate, zaslužuje da radite ono što možete. A on uvek daje dobre savete – od toga kako da napravite savršenu supu, kako da odgovorite prijateljici, ili koju haljinu da izaberete za izlazak, do toga da vas uhvati za ruku i odvede kod lekara, jer šta biste vi bez njega, ko bi brinuo o vama (totalno ste nesposobni da to radite sami). 

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje