“Ko se bije, taj se voli” i zašto je vreme da ovaj koncept zauvek ostavimo iza sebe

Životni stil

Još otkako smo bile u vrtiću ili osnovnoj školi, vaspitačice bi nam govorile da to što nas je neki dečak zezao ili počupao za kikice – znači da mu se dopadamo. Umesto da se dečaku objasni da se pažnja traži na drugačiji način i da može biti i nežan, a da se nama kaže da ako nas je neko povredio ne znači da je to okej jer mu se tobože sviđamo, mi dobijemo onu čuvenu rečenicu “ko se bije, taj se voli”. Ne, ne voli se taj koji se bije. Ili ako se bije da bi pokazao ljubav, on ne zna šta je ljubav i ne zna kako da iskaže svoje emocije. A ako ga ne naučimo od malih nogu, izrašće u muškarca koji isto tako neće znati da pokaže nežnost. Smatraće da su uvrede šale, da je okej nekoga ubosti tamo gde boli rečima i da ako se njegova lepša polovina protiv toga pobuni, ona je ta koja je kriva jer je jednostavno previše osetljiva. Vreme je da ovo prestane da bude pattern.

Kada pišemo o konceptu “ko se bije, taj se voli”, ne mislimo samo na fizičko nasilje, već i na ono mentalno. Fizičko nasilje u svakom slučaju treba osuditi i ono nije nešto o čemu se uopšte treba debatovati. Ali ono mentalno, koje je često jako dobro upakovano i prikriveno, i korene krije upravo u tome da nam je govoreno da se sviđamo dečacima koji nas zezaju i vređaju – trebalo bi konačno razotkriti, i samim tim zaustaviti. Ukoliko ste se našli u ovim situacijama iz nastavka teksta, znajte da ste u toksičnom odnosu koji zapravo nije odraz nikakve ljubavi, već ogledalo toga da ste sa muškarcem koji ne zna šta je prava ljubav i iskrena posvećenost drugoj osobi.

Svaki put kada vas uvredi kaže da je to samo šala

Njegove šale su nekada potpuno neumesne i tiču se vašeg izgleda, ponašanja ili sposobnosti – a svaki put kada oseti da ste se uvredili kaže “pa to je samo šala”. Da jeste samo šala i da osećate ljubav i iskrenost od njega u drugim situacijama, ne biste se osećali uvređeno. Ali pošto su šale očigledno jedino što dobijate, potpuno je validno što vas njegove opaske sada već vređaju.

Šali se akonto vaših najvećih nesigurnosti i bolnih tačaka

Kada se šali, on smisleno bira šta će ovog puta biti tema njegove pošalice, koja je zapravo skrivena neumesna uvreda. Ako “baca fore” i spominje vašu porodicu, vaše obrazovanje ili poslovni uspeh, znajući da su to teme koje su vam zaista važne, to apsolutno nije u redu. Čak ni kroz šalu se neke stvari jednostavno ne diraju.

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje