Kada je okej odustati od ljubavnog odnosa?

Životni stil

Sigurno ste i sami prošli kroz to. Nalazite se u ljubavnom odnosu, u dugoj ili kraćoj vezi koja je bila intenzivna i jaka, a koja trenutno pred vama vene, koja vas čini nesrećnim i koja polako postaje sve suprotno od onoga što želite i što ste imali. Tada dolazite u tačku nemoći, u kojoj niste više sigurni koliko još možete da ulažete u odnos u kojem patite, ali isto tako – niste spremni ni da odustanete. Pa ipak je to bila velika ljubav, kažete sebi. Ipak je bila prava i jaka i možda dugotrajna, i kako sada da je izdate i od nje odustanete sada kada je teško? Ali, u dubini srca znate, ako ne odustanete od tog odnosa – zapravo ćete odustati od sebe.

Pitanje kada je pravo vreme odustati od nekog emotivnog odnosa i da li je uopšte ikada pravo vreme, nije nimalo lako. Ne samo što nije lako, već je i ekstremno individualno. Ipak, trebalo bi imati na umu nekoliko stvari. Ljudi i odnosi se vremenom menjaju, jer kao osobe možemo rasti, naročito kroz rad na sebi. Ukoliko posvećeno radite na sebi, a vaš partner stagnira, doći ćete u nezavidnu situaciju koja će vas oboje činiti nesrećnim. On će patiti što vi niste više ta devojka u koju se zaljubio i neće razumeti zašto više ne gledate isto na njega, a vi ćete patiti što on i dalje jeste isti čovek u kog ste se vi nekada davno zaljubili – kada ste bili osoba koja više niste. Poželećete da odustanete od njega, ali vam vaša istorija to neće dozvoliti. Ipak, da li ste zaista dužni nešto nekome ko vas ne prati kroz život? Nekome ko čak biva nesrećan što pokušavate da ga pomerite iz mesta u kojem je njemu komforno? Ako su vam se putevi razišli, zašto i dalje idete u rikverc?

Još jedna stvar koju treba da znate onda kada ste u odnosu od kojeg želite da odustanete je i ta da to što je sada tako kako jeste, ne znači da u tom odnosu nema i nije bilo ljubavi. I ne znači da on svakako nije dobro doneo i vama i vašem partneru, u nekom životnom periodu. Trenutno će možda veća ljubav za vas oboje biti da odustanete, nego da nastavite da patite zajedno – iako vam to u momentu odustajanja neće tako delovati. Jer odustanje ponekad zvuči kao suviše teška reč, a zapravo ne mora to biti. Vi možda ne odustajete, nego otpuštate. Ne odustajete, nego dajete novu šansu ljubavi i ličnoj sreći. 

Izvor

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje