Ljubomora nije znak ljubavi, nije romantična i nije slatka

LIFESTYLE

Ljubomora nije ljubav, ali je jedno od najromantizovanijih osećanja. Znate šta je zapravo ljubomora? Ona je znak nesigurnosti i kad svog partnera posmatrate kao objekat koji treba posedovati. To je negativna emocija koja ukazuje da treba da poradite na sebi, a nikako ljubav. Takođe, nije baš ni zdravo ako vam se dopada kada je neko ljubomoran, jer to znači da imate toliku potrebu da vas neko voli i brine o vama, da vam je to važnije od sopstvene slobode.

Osećanje kao što je ljubomora zaista narušava slobodu, a kada nekoga volite – sigurno ne biste hteli to da činite. Ova emocija ukazuje i na nepoverenje i da niste u stanju da poverujete da vas neko voli i da vas ne bi povredio, već konstantno podrivate to poverenje i sumnjate. Ništa od toga nije zdravo, ni za vas niti osobu koju volite i definitivno ne vodi ka srećnoj vezi, već samo ka svađama i dubokim konfliktima koji mogu biti razlog za raskid veze ili braka.

Ono što je ljubav ne razdvaja, toksična osećanja su ta koja vas cepaju i sa kojima je nemoguće postići nekakvo rešenje i kompromis. Zaista voleti znači zaista verovati, davati sebe, postati bolji čovek, prihvatati, razumeti. Ljubav je ono što spaja, a ne što razdvaja.

I ljubomora ni u kom slučaju nema opravdanje, čak i da se javlja u malim količinama. Ne postoji nešto kao “slatka ljubomora”, što je ljubomora u malim količinama. Ništa tu nije slatko, jer nesigurnost nije slatka. Čak i ako ljubomorom želite da dobijete reakciju u kojoj vam partner dokazuje da vas voli, zapitajte se zašto vam je to potrebno baš na takav način i zašto mislite da je ljubomora način da se dobije potvrda da ste voljeni?

Uvek postoji mogućnost da vas vaš partner vara, a to da li vas vara ili ne, ne treba da ima veze sa vašom ljubomorom. Ukoliko vas neko vara i izdaje vaše poverenje, to govori o toj osobi, a ne o vama. Ako toliko sumnjate na prevaru, treba da imate dovoljno otvoreni odnos u vezi da to pitate i da kažete da očekujete iskren odgovor. I tad će vas možda vaš partner slagati, ali to više nije do vas i to nije nešto što možete da kontrolišete.

Kontrola je tu ključna reč. Nikada nećete moći da kontrolišete osobu koju volite i ako uspete to da radite, znajte da to nije iz ljubavi. Ljubav je sloboda. Ne možete nekog naterati da vas voli, i na kraju krajeva daćete mu još više razloga da vas ne voli svojom ljubomorom. 

To ne znači da ne boli ako saznate da ste prevareni, prevara je jedna od najvećih izdaja poverenja, a da li ste u stanju da preko nje pređete, zavisi isključivo od vas. I niko ne treba da vas osuđuje što se toga tiče, jer nije u vašoj koži.

Ljubomora, pak, jeste pokazatelj da morate da poradite na sopstvenim nesigurnostima i da vidite odakle one potiču. Da li ste osećali da niste dovoljno voljeni kao dete ili da ta ljubav nije bila dovoljno pokazivana? Naši stavovi o ljubavi umnogome zavise od detinjstva, jer način kako svhatamo ljubav često zavisi od roditelja.

Neka ponašanja roditelja mogu izazvati stvaranje takvih nesigurnosti koje mogu izazvati ljubomoru kao rezultat. Sa druge strane, možda gajite svoju ljubomoru jer imate uverenje da je ona dokaz ljubavi i neka vrsta romantičnog gesta. Možda ste tako i naučeni. Ako je išta od ovoga tačno, vreme je da se odučite, prestanete da kontroliše i samo volite vašeg partnera takvog kakav jeste.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Izvor