Pitanja na koja morate da znate odgovor – prije raskida!

LIFESTYLE

Raskidi su uvijek komplikovani. Ne gine vam period tugovanja, čak i ako ste vi odlučili da dalje produžite odvojeno. Ali, ono što možete da izbegnete je da donesete odluku zbog koje biste mogli da zažlite. Čak i kad djeluje kao da se desio iznenada, svaki rastanak “kuha se” sedmicama, mjesecima… godinama ponekad. Samo što ljudi često ne žele da priznaju to i “žmire” nadajući se da će problemi nestati, iako sve vrijeme znaju da se takva čuda ne dešavaju.

Ako razmišljate da li da raskinete vezu, ili da pokrenete postupak za razvod braka, postoje dva pitanja na koja bi sebi trebalo iskreno da odgovorite. To jedini način da dobijete nekakav “zaključak”, nešto što će vam donijeti mir kad konačno prođe period tugovanja koji ne možete da izbjegnete, čak ni ako ste vi osoba koja želi da se ta veza završi.

Prvo bi sa sobom trebalo da raščistite zašto želite da raskinete vezu.

Zvuči jednostavno, ali lako je upetljati se u nekoliko slojeva ovdje. Jedan se tiče samo vas, i toga što možda niste potpuno načisto sami sa sobom oko toga šta želite. Možda vam je svega zajedno preko glave, i teško vam je da konkretizujete ono što doživljavate kao problem. Možda samo želite da pobjegete od tog osjećaja iscrpljenosti i anksioznosti koju osjećate kad razmiljate o odnosu sa partnerom. Ili su vam razlozi jasni, ali ih je mnogo… zaboravljeni rođendani, ispadi bijesa, cinične opaske koje svakodnevno slušate na svoj račun.

Ali, čak i ako vam jeste jasno zašto želite da se rastanete, možda vam nije lako da to predočite osobi sa kojom ste u vezi jer ne želite da je potpuno slomite. I zato uvijate svaki od tih razloga “u oblande”, tako da na kraju nije lako shvatiti šta je vaša poenta.

Zbog toga je jako važno da iskreno odgovorite na pitanje zašto više ne želite da budete u toj vezi. Da biste došli do toga, zapitajte se šta je to što vas je najviše vrijeđalo, šta je ono što vam najviše nedostaje. Osim što će vam donijeti olakšanje, to će biti i dobra smjernica za svaku vašu sljedeću vezu.

Prosto napišite sebi: Želim da se ova veza završi, jer se osećam ___________, jer mi je potrebno ___________, a osjećam se kao da to ne dobijam.

Eto, prilično je jednostavno, na kraju.

Kad to završite, postoji još jedno pitanje koje morate sebi postaviti. A to je – da li ste se vi trudili dovoljno da taj odnos uspije.

Ovo se tiče samo vas. Ako raskinete, a u vama ostane da tinja ta sumnja da ste možda mogli da se potrudite više, da budete bolji partner, biće vam mnogo teže da krenete dalje. A i kad krenete dalje, svaki put kad naiđu teži dani, preispitivaćete se i pitati se da li ste mogli da budete bolji… Prirodno je.

Da biste sebi olakšali te dane, o ovome razmislite prije nego što definitivno prelomite da raskinete. I više se ne vraćajte na to.

A ako vas uhvati kriza, sjetite se toga što ste zaključili dok ste razmišljali o tome da li da raskinete ili ne. I sjetite se zbog čega ste smatrali da je odluka da se rastanete bila ispravna.

Biće vam lakše da prebolite.

Izvor: mondo.rs Foto: Thinkstock

http://www.ljepotaizdravlje.ba/ljubav_i_seks/ljubav/stvarni-zivot/pitanja-na-koja-morate-da-znate-odgovor-prije-raskida

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.