Znate li koja je idealna razlika između partnera za dugu i sretnu vezu?

LIFESTYLE

Koliko godina vas dijeli od osobe s kojom ste u vezi? Pet, dvadeset ili ste jednako stari? Pročitajte rezultate nove američke studije i saznajte kakve su vaše šanse za uspjeh

Kada je ljubav u pitanju, skloni smo tvrditi kako godine nisu važne. Doista, one nisu bitne u smislu u kojoj životnoj dobi ćemo se zaljubiti, no kada je riječ o razlici u godinama, onda postoji prostor za diskusiju. Mišljenja će naravno, biti različita, a evo što je pokazala nova američka studija Sveučilišta Emory u Atlanti.

Naime, na uzorku od 3000 ljudi koji su u vezi, nastojala je utvrditi utječe li razlika u godinama na kvalitetu te budućnost odnosa. Odnosno, može li i zašto dobna razlika biti uzrok problemima, nesuglasicama i prekidu. Rezultati govore da što je razlika u godinama među partnerima veća, veći je i rizik od raskida. Kod parova kod kojih jer razlika pet godina, stopa razdvajanja povećava se za 18 posto, kod onih s razlikom od deset godina za 39 posto, a kod dobne razlike od 20 godina rizik od prekida je 95 posto.

Razlozi se kriju u različitoj emocionalnoj razini (žene sazrijevaju emotivno ranije nego muškarci), pogledima na život i životnim navikama koje su različite kada partner ima primjerice 40 ili 60 godina pa može doći do velikih problema. No ključan faktor je ipak seksualni život, koji je bitan za normalno fukncioniranje svake veze. Kod žena potreba za seksom kao i seksualna energija rastu s godinama, a kod muškaraca je suprotno – ona se s njihovom životnom dobi pogoršava. To može negativno utjecati na seksualni život što je razlika među partnerima veća.

Dakle, koja je idealna razlika u godinama između partnera? Trebali bi, tvrde znanstvenici, biti iste dobi ili do pet godina razlike. Tada su šanse za uspjeh najveće.

Izvor