Dokazano: Evo šta uvijek uzrokuje nevjeru!

Životni stil

Prema iskustvu mnogih terapeuta, specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzrok nevjere. Radi se o – izbjegavanju konflikta.

Mnogi od nas držaće u sebi sva svoja osjećanja, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osjećanja pod tepih, u želji da izbjegnemo raspravu ili svađu, činimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi prebacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umjesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevjere.


Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može spriječiti preljuba, a prije tog razgovora sami sebi moramo postaviti sljedeća pitanja:

  • Postoji li nešto što ne mogu lako podijeliti s partnerom?
  • Zašto se bojim podijeliti to s njim?
  • Šta zapravo trebam od njega, a ignorišem to?
  • Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvijek loš i prirodno je da do njega dođe pa ga se ne smijemo ni bojati niti ga izbjegavati, jer zahvaljujući njemu obje strane često dobiju priliku saznati koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga pak izbjegavamo, lako dolazi do zamijeranja i prezira.

Upravo prezir jedan je od najvećih neprijatelja veza i brakova. Taj negativni osjećaj neodobravanja, popraćen ljutnjom i odbacivanjem, puno je gori od klasične frustriranosti, jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi već smatra da vrijedite manje.

Izvor: Zadovoljna

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Izvor

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Otkrij više sa Ljubići online

Upiši se da nastaviš čitanje i dobij pristup kompletnom arhivu

Nastavi čitanje